Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın Topix Endeksi, yatırımcılar yarın başlayacak olan Fed toplantısını beklerken ve yenin dolara karşı kaybının 2. gününe girmesiyle, gerileyerek bir ayın en düşük seviyesine yaklaşıyor.

Cirosunun yüzde 80'ini Japonya dışında gerçekleştiren Honda Motor Co yüzde 2.5 kayıp yaşadı. Tüketici finansmanı şirketleri 33 Topix sektörü arasında en büyük düşüşü kaydetti. Askul Corp, kârının yüzde 70 azalmasından sonra yüzde 5.5 gerilerken, Tokyo Electric Power Co. yüzde 1.5 değer kazandı.

Topix Endeksi yüzde 1 düşüşle Tokyo saatiyle 12:35 itibariyle 1,226.01 puanı gördü. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.5 kayıpla 15,210 puana indi. Ekonomistler iyi gelen ABD verileriyle Fed'in bu hafta tahvil alımını azaltacağı tahminlerini arttırıyorlar. Büyük Japon şirketlerin beklentilerini gösteren Tankan endeksi 2007'den beri en yüksek seviyesine çıkarken, sermaye harcamaları endeksi düştü.

Hong Kong merkezli Vantage Capital Markets'in yetkilisi Stuart Beavis, "Tahvil alımı bence ilk çeyrekte azaltılacak ama birçok kişi çoktan yapılmış olması gerektiği görüşündeler" diye görüş belirtti.

Bloomberg'in 6 Aralık tarihli anketinde Fed'in tahvil alımını 17-18 Aralık toplantısında azaltmasını bekleyen ekonomistlerin oranı yüzde 34 olarak gerçekleşti. Bu oran 8 Kasım anketinde yüzde 17'ydi. Fed'in teşvik azaltımı, küresel anlamda daha yüksek getirili varlıklara talebi arttıran ucuz dolar finansmanı arzını durduracak.