Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, hisselerin Ağustos ayından bu yana en büyük haftalık düşüşü gerçekleştirmesinin ardından, yatırımcıların yarın başlayacak ve iki gün sürecek olan Fed toplantısı öncesinde teşviklerin azaltılıp azaltılmayacağına dair şartları değerlendirmesiyle yükseldi.

AerCap Holdings NV, American International Group Inc.'e uçak kiralama departmanı için 5 milyar dolar ödeyeceğini onaylamasıyla yüzde 6.3 yükseldi. Advanced Micro Devices Inc. yüzde 1.9 kayıp yaşarken, Cirrus Logic Inc. Oppenheimer & Co. tarafından hissen notunun düşürülmesi ile ilk işlemlerde yüzde 4 geriledi.

Standard & Poor's 500 Mart vadeli endeksi yüzde 0.5'lik artış kaydederek New York saati ile 06:52'de 1,777 puan oldu ve erken saatlerde yaşadığı yüzde 0.8'e varan düşüşleri sildi. Dow Jones vadeli kontratları ise 71 puan, yani yüzde 0.5 artışla 15,772 puanda.

Londra'da bulunan North American Trust yöneticilerinden Robert Royle, "Yarın başlayacak olan Fed toplantısı, yatırımcıların yeni yıla doğru bakmaya başlamasıyla, piyasalar için büyük bir hızlandırıcı etken olacak. Yıl sonuna doğru ilerlerken, Fed'den büyük bir sürpriz gelmedikçe, piyasada çok büyük hareketler beklemiyoruz. Yatırımcılar Aralık ayında bir azaltma olmayacağının açıklanması durumunda oldukça mutlu olacaklardır" ifadelerini kullandı.

S&P 500 Endeksi geçtiğimiz hafta Fed'in teşvikleri azaltacağı endişeleri ile yüzde 1.7 gerileyerek, 30 Ağustos'tan bu yana en büyük düşüşü kaydetti. 6 Aralık'ta yapılan bir Bloobmerg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 34'üne göre, politika yapıcılar yarın başlayacak olan toplantıda aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarını azaltmaya başlama kararı alacak. Aralık ayında azaltma tahmininde bulunan ekonomistlerin oranı 8 Kasım tarihli ankette yüzde 17 seviyesindeydi.