Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD sanayi üretimi güçlü yükseldi

ABD'de sanayi üretimi, Kasım ayında bir yılın en büyük sıçramasını kaydederek, imalat sanayiinin dünyanın en büyük ekonomisini desteklediğine işaret etti.

Fabrika, maden ve kamu üretimi Kasım'da yüzde 1.1 yükselirken, Ekim ayında açıklanan düşüş ise yüzde 0.1 artış şeklinde revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı üretimin yüzde 0.6 artacağı yönündeydi. Sanayi üretimi endeksi ise 101.3'e yükselerek Aralık 2007'de resesyon öncesi dönemdeki seviyesini ilk defa geçti.

-ABD'de imalat verisi beklentinin çok altında

ABD'de Empire State İmalat Endeksi Aralık ayında 0.98 olurken, Bloomberg anketine katılan 55 ekonomistin tahmin medyanı endeksin 5.0 seviyesinde olacağı yönündeydi

-ABD'de yabancı sermaye girişi beklentiyi karşılayamadı

ABD'de net uzun vadeli yabancı sermaye girişi, Ekim ayında 35.4 milyar dolar oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 40 milyar dolar seviyesindeydi.

Toplam net yabancı sermaye girişi ise 194.9 milyar dolar olarak kaydedildi.

-Draghi: Borç yaratarak büyüme sağlanamaz

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı açıklamalarda, bankalaradan gelen ve bilançoyu destekleyecek olan hareketlere olumlu baktıklarını söyledi.

Kamu programlarının büyümeyi destekleyici olması gerektiğini vurgulayan Draghi, ülkelerin şimdiye kadarki ilerlemelerinin göz ardı edilemeyeceğini ve hafife alınmaması gerektiğini belirtti.

-ABD hisseleri Fed öncesi yükseliyor

ABD hisseleri, Ağustos ayından bu yana en büyük haftalık düşüşü gerçekleştirmesinin ardından, yatırımcıların yarın başlayacak ve iki gün sürecek olan Fed toplantısı öncesinde teşviklerin azaltılıp azaltılmayacağına dair şartları değerlendirmesiyle yükseldi.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.5 yükselerek New York saatiyle 13:24'te 1,784.64 puan oldu ve son dört işlem günündeki düşüşü sonlandırdı. Dow Jones endeksi ise 114.10 puan, yani yüzde 0.7 artışla 15,869.46 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 11 üzerinde seyretti.

-Avrupa hisseleri sert yükseldi

Avrupa hisseleri, Euro Bölgesi'nde imalat sanayiinin beklenenden fazla yükselmesi ve Fed'in yarın iki günlük toplantıya başlayarak teşvikleri azaltma zamanını görüşecek olmasıyla iki ayın en dik tırmanışını kaydetti.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 1.3 yükselerek 313.64 puandan günü kapattı. Endeks, beklenenden iyi gelen ABD ekonomik verileriyle Fed'in teşvikleri bu hafta yapılacak olan toplantıda azaltacağı düşüncesinin artması sonrasında son iki haftadır gerilerken, 4 Ekim'den bu yana ilk defa üst üste iki hafta kayıp yaşamış oldu.

-Euro dolara karşı bir haftanın zirvesinde

Euro, imalat ve hizmet sektörlerinin bu ay beklenenden daha hızlı genişleyebileceğini gösteren anket sonrasında, dolara karşı bir haftayı aşkın sürede en büyük yükselişini kaydetti.

Euro, yüzde 0.2 artışla New York saatiyle 09:19'da 1.3765 dolara çıktı. 17 ülkenin para birimi yene karşı yatay seyrederek 141.82'yi görürken, dolar 13 Aralık'ta, Ekim 2008'den beri en yüksek seviye olan 103.92 yene çıkmasının ardından, yüzde 0.2 düşüşle 103.03 yene geriledi.

-Brent petrol Libya ile yükseldi

Brent petrol, Libyalı isyancıların üç petrol tesisini hükümetin kontrolüne bırakmayı reddetmesinden sonra Ekim'den beri en büyük haftalık kaybından sonra yükselişe geçti.

Bugün vadesi dolacak olan Ocak vadeli Brent petrol Londra merkezli ICE Futures Europe'da 1.97 dolar kadar yükselerek varil başına 110.80 dolara çıktı. Şubat vadeli kontrat 1.84 dolar artışla Londra saatiyle 13:15'te 110.16 doları buldu.

Ocak vadeli Batı Teksas (WTI) petrolü 79 sent yükselerek Nymex'te 97.39 dolara ilerledi. Tüm vadelilerin işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 5 üstünde seyretti. Brent petrol ile WTI arasındaki fark 13 Aralık'taki 12.35 dolardan, bugün 13.17 dolara yükseldi.

-Altın New York'ta "Fed" öncesi yatay

Altın New York'ta, Fed'in bu haftaki toplantısında varlık alımlarını azaltmaya başlayabileceği spekülasyonu ve altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının gelecek yıl daha da azalmasının beklendiğini gösteren anket ile birlikte, fazla değişmedi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek, New York saati ile 08:20'de, ons başına 1,235.50 dolarda kaldı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 25 altındaydı. Spot altın Londra'da, yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,235.99 dolara geriledi.