Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, verilerin Avrupa ve ABD'de imalat sanayi büyümesinin hızlandığını göstermesinin ardından yatırımcıların Fed toplantısının sonuçlarını beklemeleri ile birlikte değer kazandı ve gösterge endeks son üç ayın en düşük seviyesinden yükseldi.

Satışlarının yüzde 80'ini ülke dışında gerçekleştiren Japon oto üreticisi Honda Motor Co. yüzde 1.6 değer kazandı. Sigorta şirketi Dai-ichi Life Insurance Co., Barclays Plc'nin "al" tavsiyesi sonrası, Tokyo'daki işlemlerde, yüzde 2.4 değer kazandı. Seul merkezli mühendislik şirketi Daewoo Engineering & Construction Co., Güney Kore'nin finansal hizmetler regülatörünün şirketin muhasebe işlemlerini incelemeye alması sonrası yüzde 8.7 geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 yükselerek, Hong Kong saati ile 11:13'te 137.72 puana çıktı ve endeksteki 10 sanayi grubunun dokuzu yükseldi. Endeks son iki hafta, iyileşen ABD verilerinin Fed'in teşvikleri azaltacağı beklentisini güçlendirmesi sonucu düştü. Bloomberg'in 6 Aralık'ta düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 34'ü, Fed'in yarın başlayacak ve yarın sona erecek toplantısında aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını azaltmaya başlayacağını düşünüyor.

Sydney'de CMC Markets Stockbroking Ltd.'nin traderı Tracey Warren, "Tüm dünyada toparlanma işaretleri ve güçlü ekonomik veriler ile birlikte, iyimserlik, bu haftaki kilit Fed kararı öncesi geri dönmüş görünüyor," dedi ve "Geçen ayki pozitif istihdam verisi ve ekonominin büyüme işaretleri göndermeye devam etmesi ile, bazıları bu haftaki toplantıda Fed'in varlık alımlarını azaltabileceğini düşünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Londra merkezli Markit Economics'in açıkladığı veriye göre, Euro Bölgesi'nde imalat sanayi Aralık ayında, Almanya'nın öncülüğünde, son 31 ayın en yüksek seviyesine çıktı. ABD'da sanayi üretimi Kasım ayında son bir yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Bu durum, fabrikaların dünyanın en büyük ekonomisini desteklemekte olduğunu işaret ediyor.