Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:10'da güncellendi)

Enerji ve değerli metaller, yatırımcıların dikkatlerini bugün başlayacak iki günlük Fed toplantısı öncesi varlık alım programının görünümüne çevirmeleri ile birlikte, emtia grubundaki düşüşlere öncülük ederken, Avrupa hisse senetleri, son iki ayın en hızlı rallisi sonrası geri çekildi. ABD'de Hazine tahvilleri, dolar ve ABD hisse senetleri fazla değişmedi.

24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, gümüşteki yüzde 0.7 ve doğal gazdaki yüzde 0.9 düşüşle birlikte, New York saati ile 09:45'te, yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.2'den az bir düşüş gösterdi ve Stoxx Europe 600 Endeksi, dünkü yüzde 1.3'lük yükselişinin ardından yüzde 0.3 geriledi. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek yüzde 2.87'de kaldı ve ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0.1 kazanç ile yüzde 0.1 düşüş arasında dalgalandı. Türkiye'de hisse senetleri, para birimi ve tahvillerde, yolsuzluk haberleri sonrası güçlü düşüşler görüldü.

ABD'de tüketici fiyatları Kasım ayında, Fed'in aylık 85 milyar dolarlık varlık alım programını sürdüreceğini ya da azaltacağını açıklayacağı yarınkı toplantı sonucu öncesi, bir önceki aya göre değişiklik göstermedi. Almanya'da yatırımcı güveni endeksi Aralık ayında ekonomistlerin tahmininden daha iyi çıktı.

Bethlehem, Pennsylvania'da McQueen Ball & Associates şef yatırım tetkilisi Bill Schultz, "Yönsüzlük muhtemelen bugünün sözü," dedi ve "Fed toplantısı, herkesin gözü bunun üzerinde. Varlık alımlarının azaltılacağına ilişkin konuşmaların azalacağını henüz düşünmüyorlar, ancak bundan ne çıkacağı konusunda bazı kaygılar halen sürüyor" şeklinde görüş bildirdi.

(17:10'da güncellendi)