Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de enflasyon Kasım ayında beklenmedik bir şekilde yavaşlayarak son dört yılın en düşük seviyesine indi ve İngiltere Merkez Bankası'nın yüzde 2 olan hedefine yaklaştı.

İngiltere'de tüketici fiyatları endeksi Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.1 yükseldi. Tüketici enflasyonu Ekim ayında yüzde 2.2 seviyesinde gerçekleşmişti. Bloomberg'in anketine katılan 36 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, tüketici fiyatlarının yüzde 2.2 artması bekleniyordu. Öte yandan, ğretici fiyatları enflasyonı Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesinde kaldı.

Enflasyon, Aralık 2009'dan bu yana her ay İngiltere Merkez Bankası'nın hedef seviyesinin üzerinde kaldı ve merkez bankası geçen ay yaptığı açıklamada, görünümün iyileşmekte olduğunu ve fiyat artışının hedef seviyesine gelecek yıl inmesinin beklendiğini kaydetti. Ücretlerdeki artışın baskı altında kalmasına karşın, elektrik ve gaz fiyatlarındaki artışın etkilerinin görülmeye başlaması ile birlikte, fiyatları üzerinde bir miktar yukarı yönlü baskı olabilir.

Tüketici fiyatları önceki aya göre yüzde 0.1 arttı. Yıllık enflasyondaki düşüş kısmen meyve ve sebze fiyatlarından ve Kasım 2012'deki kamu hizmetlerine gelen zamlardan kaynaklanan baz etkisinden kaynaklandı. İstatistik ofisi, 2013 yılında enerji fiyatlarındaki artışın ilk etkilerinin Aralık enflasyon verisinde görüleceğini kaydetti.

Alkol, gıda, tütün ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek yıllık enflasyon, Ekim ayındaki yüzde 1.7 seviyesinden Kasım ayında yüzde 1.8'e yükseldi.