Advertisement
HABERLER ABONE OL

Şah Deniz Konsorsiyumu, Azerbaycan’da Hazar Denizi’nde bulunan Şah Deniz 2’nci faz gaz sahası için nihai yatırım kararını verdiğini açıkladı.

İmzalanan anlaşmaya göre Şah Deniz 2’nci faz projesi kapsamında, Hazar Denizi’nde birbirine köprü ile bağlı olan iki platform inşa edilecek.

Proje ile denizin altında 26 kuyu açılacak ve Sangaçal terminalinde yeni üretim ve kompresör tesisleri inşa edilecek.

Açıklamada Şah Deniz 2’nci fazının hayata geçmesi ve Güney Kafkas Boru Hattı’nın genişletilme çalışmalarının yaklaşık maliyetinin 28 milyar ABD doları olacağı belirtiliyor.

Bu arada Şah Deniz 2 sahasından üretilecek olan 16 milyar metreküp doğal gaz, toplamda 3.500 km taşınarak, Türkiye, Gürcistan, Yunanistan, Bulgaristan ve İtalya’ya satılacak.

Şahdeniz 2'den ilk gaz akışı 2018 yılının sonlarına doğru, Türkiye ve Gürcistan’a yapılacak ihracat ile başlayacak.

Avrupa’ya taşınacak ilk doğal gazın ise bundan yaklaşık olarak bir yıl sonra yapılması hedefleniyor.

Öte yandan Şah Deniz ortaklarının kısa vadede Şah Deniz 1’inci faz üretiminin yıllık 1,4 milyar metreküp kadar artırılması konusunda Socar ile anlaşmaya vardıkları bildirdi.

Açıklamada üretim artışı ile ilgili çalışmaların 2014 yılı sonuna kadar tamamlanmasının beklendiği belirtildi.

Atılan imzalarla Socar ve Şah Deniz ortaklarının, Şah Deniz 2 üretim paylaşım anlaşması’nın 2048 yılına kadar uzatılması konusunda anlaştıkları açıklandı.

İmzalanan nihai yatırım kararına ek olarak, Statoil şirketinin Şah Deniz ve Güney Kafkasya Boru Hattı’nda sahip olduğu hisselerinden %6,7’sinin Socar, %3,3’ünün ise BP tarafından satın alınacağı açıklandı.

Bu hisse alım anlaşmasının 2014 yılında tamamlanması bekleniyor.

Mustafa Salih

msalih@bloomberght.com