Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da yatırımcı güveni Aralık ayında beşinci ay üst üste yükseldi ve yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Bu durum, Avrupa2nın en büyük ekonomisindeki toparlanmanın güç kazanmakta olduğunu işaret ediyor.

Mannheim'daki ZEW Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin açıkladığı ve önümüzdeki altı aydaki ekonomik gelişmeleri tahmin etmeyi amaçlayan, yatırımcı ve analist beklentileri endeksi, Aralık ayında, Kasım ayındaki seviyesi olan 54.6'dan 62.0 seviyesine sıçradı. Bu Nisan 2006'dan bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Bloomberg'in anketine katılan 35 ekonomistin tümünün tahminleri açıklanan verinin altında kaldı. Bu tahminlerin medyanına göre, yatırımcı güveni endeksinin 55 seviyesine çıkması bekleniyordu.

Bundesbank dün yaptığı açıklamada, dördüncü çeyreğe zayıf başlangıcın ardından, Almanya ekonomisin önümüzdeki aylarda güçlü bir şekilde büyüyeceğini kaydetti. Sanayi üretimi Ekim ayında düşerken, imalat sanayi üretimi göstergesi Aralık ayında 2.5 yılın en hızlı artışını işaret etti.

Paris'te Credit Agricole CIB ekonomisti Slavena Nazarova, "Almaya ekonomisi oldukça güçlü iç talepten faydalanıyor," dedi ve Tüm bunlardan öteye, ihracat büyümesi, Euro Bölgesi ekonomisinin 2014 yılında daha sürdürülebilir hale gelmesi ile beraber hızlanacak" şeklinde görüş bildirdi.