Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in bilançosu 4 trilyonu geçmeye hazırlanıyor ve bu rekor genişleme, Janet Yellen'ın başkanlık görevini devralmaya hazırlandığı dönemde, varlık fiyat balonlarının şişmekte olduğu uyarılarını getirerek, yasa koyucuların dikkatini çekiyor.

Fed'in varlıkları, Eylül 2012'deki 2.82 trilyon dolardan, 11 Aralık'ta rekor seviye olan 3.99 trilyon dolara çıktı. Fed politika yapıcıları, aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımı hakkındaki toplantılarını bugün ve yarın yapıyor olacaklar.

Fed'in eski Başkan yardımcısı Donald Kohn, "Portföyün sınırsız büyümesi hakkında bir takım endişeler var" dedi. Kohn ayrıca, "potansiyel finansal istikrar etkilerinde" de kaygı var ve "bu endişelerin bazıları mantıklı" diye görüş belirtti.  

Fed Guvernörü Jeremy Stein, kurumsal borç gibi bazı kredi piyasaları aşırı risk alımı belirtileri gösteriyorsa da, bunların finansal istikrara tehdit oluşturmadığını söyledi. Temsilciler Meclisi'ndeki Fed Komitesi Başkanı Jeb Hensarling geçen hafta, "Fed'i tarihindeki en sıkı gözetim ve incelemeden geçirmeyi" planladığını açıklamıştı.

New York merkezli BNP Paribas SA'nın ABD'li ekonomisti Laura Rosner, Fed yasasını yeniden yazma çabalarının Senato'yu kontrol eden Demokratlar tarafından destek görmediğini söyledi ve inceleme, "bağımsızlığın paha biçilemez" olduğuna inanan merkez bankaları için istenmeyen bir durum diye görüş bildirdi.