Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Barclays Plc'ye göre, bazı yatırımcıların geleneksel güvenli varlık olarak gördükleri altına güvenlerini kaybetmeleri sonrasında exchange-traded fonlarındaki (ETF) geri çekilmenin etkisiyle, emtia yatırımlarından çıkışlar rekor düzeye doğru ilerliyor.

Yönetilen varlıklar, Barclays'ın yayımladığı bir rapora göre, geçtiğimiz ay itibariyle bu yıl içerisinde 88 milyar dolar geriledi. Net çıkış 36.3 milyar dolara ulaşarak rekor düzeyde düşüşe hazırlanıyor. Değerli metallere yapılan yatırımlar ise 2012'den bu yana yüzde 40 gerileyerek 119 milyar dolara düştü.

Kevin Norrish başkanlığındaki Barclays analistlerinin hazırladığı raporda, "Eğer değerli metal ETF'leri dahil edilmezse, görünüm çok daha olumlu. Buna rağmen, fiyatlarda istikrarlı bir trend ihtimalinin düşük olmasıyla, 2014'ün emtia yatırımları için yine zor bir yıl olacağı görüşündeyiz" ifadeleri yer aldı.

24 emtiayı içeren Standard & Poor's GSCI endeksi 2013 yılının başından bu yana yüzde 3.2 düşerken, 2008'deki yüzde 43'lük düşüşten bu yana en kötü yılı tamamlamaya hazırlanıyor. Bloomberg'in takip ettiği 67 emitadan 52'si bu yıl gerilerken, bakırdan mısıra kadar birçoğu arzın yükselmesi ile ayı piyasasına girdi.

Altın ve gümüş, Fed'in teşvik programını azaltmaya hazırlanması ve yatırımcıların değerli metallere olan güvenini kaybetmesiyle, 1981'den bu yana en kötü yıllık performansı gerçekleştiriyor. Goldman Sachs Group Inc., külçe altını Ekim ayında "kesin satış" olarak ifade etti ve bunun gelecek yıla yönelik en kötü emtia tahmini olduğunu belirtti.

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları bu yıl içerisinde yüzde 31 gerileyerek 1,802.46 ton oldu ve fonların işlem görmeye başladığı 2003 yılından bu yana ilk çıkışa hazırlanıyor. Bloomberg anketine katılan 11 analiste göre gelecek yıl 311 ton daha çıkış gerçekleşebilir.

Barclays raporuna göre ayrıca, değerli metallerin dahil edilmediği ETF'lerde ise bu yıl içerisinde Kasım ayı itibarıyla yaklaşık 4 miylar dolar net giriş oldu ve son üç yılda ilk pozitif yıla hazırlanılıyor.