Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul 100 endeksi İstanbul merkezli operasyona ilişkin belirsizliklerin devam etmesi ve tepki alımlarının sınırlı kalması ile günü 3.897,32 puanlık düşüşle 70.946,06 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 5,21 oranında değer kaybederken, toplam işlem hacmi 4,2 milyar lira oldu.

Analistler, güne İstanbul merkezli operasyonda aralarında işadamları, bazı bakan çocukları ve Halkbank Genel Müdürü'nün de olduğu 22 kişinin gözaltına alındığı haberi ile satıcılı başlayan Borsa İstanbul'da, gelen tepki alımlarının sınırlı kaldığını ve operasyona ilişkin belirsizliklerin devam etmesi ile satış baskılarının artarak devam ettiğini belirtti.

Öğleden sonra Halkbank tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamada yürütülen soruşturma kapsamında Bankadan bilgi ve belge istendiği belirtilirken, olağan faaliyetlerin devam ettiği kaydedildi. Yapılan açıklamaya karşın Halkbank hisse senedi önceki kapanışa göre yüzde 12,34 değer kaybederek 13,85 liraya gerilerken, Emlak Konut GYO hisselerinin düşüşü de yüzde 12,45 oldu. Emlak Konut GYO'dan KAP'a yapılan açıklamada ise Genel Müdür Murat Kurum'un, bilgisine başvurulmak üzere akşam saatlerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğüne çağrıldığı ifade edildi.

- PPK faizleri değiştirmedi

Bugün Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faizlerde bir değişikliğe gitmemesine karşın Merkez Bankası'nın yayımladığı duyuru ile ilgili olarak analistler, sıkılaştırıcı tedbirlerin bankaların fonlama maliyetlerini yaklaşık 30 baz puan yükselteceğini ifade etti. Açıklanan kararlarının ardından gösterge tahvilin bileşik faizi en yüksek yüzde 9,58'i gördükten sonra kayıpların bir kısmını telafi etse de günü önceki güne göre yükselişle yüzde 9,10 seviyesinden tamamladı.

Dolar/TL paritesi ise yurtiçindeki gündemin etkisiyle yükseliş eğilimini devam ettirerek, 2,04'ün üzerine yükseldi. Dün düşüşe geçerek 2,0260 seviyesini gören dolar/TL paritesi, küresel piyasalardaki sakin seyre karşın yurtiçindeki gelişmelerle yükselişe geçerek 2,0438 seviyesini gördü.

Analistler, yurtiçinde İstanbul merkezli operasyon ile ilgili haber ve açıklamaların takip edileceğini belirterek, bu konuda belirliliğin artması durumunda piyasalarda dengelenmenin sağlanacağını ve küresel finans piyasalarının asıl gündemi olan ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarına odaklanılabileceğini tahmin ediyor. Fed'in kararı yarın akşam saat 21.00'de açıklanacak. Fed'in özellikle tahvil alım programına yönelik yapacağı açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

AA