Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de, yerel hükümetlerin, emlak piyasası kontrollerinin, alıcıları caydırmayı başaramaması üzerine ülkenin 4 büyük şehrinde yeni konut fiyatları artış kaydetti. Güneydeki iş dünyası merkez Shenzen'de fiyatlar 3 yılın en büyük sıçramasını yaparak kazançlara öncülük etti.

Shenzen ve Guangzhou'da konut fiyatları yıllık bazda yüzde 21 artış kaydederken, Şanghay'da yüzde 18; Pekin'de ise yüzde 16 arttı. Konut fiyatları 70 şehrin 69'unda yükseldi.

Merkezi hükümetin ülke genelinde kısıtlamalardan kaçınmasıyla, Çin'de yaklaşık 13 şehir geçtiğimiz ay emlak politikalarını sıkılaştırdı ve Çin'in 4 büyük kentinin 3'ü 2. konut alıcıları için mortgage kredisi peşinat zorunluluklarını artırdı. Hükümet bu ayki yıllık Merkezi Ekonomi Çalıştayı'nda, önümüzdeki yılki politika çerçevesi kapsamında "emlak sektörü sıkılaştırmalarından" bahsetmedi

Büyük kentlerdeki konut fiyatlarının pahalılaştığını ve yerel hükümetlerin emlak tedbirlerinin çok güçlü olmadığını söyleyen Societe Generale SA'nın Hong KOng'taki Çin ekonomisti Yao Wei, merkez hükümetin şehirleri farklı ele aldığını, ancak konut fiyatları çok hızlı artarsa ülke genelinde harekete geçeceğini söyledi.

Shenzen hariç tüm şehirlerin Ekim'deki yıllık artışı ile Kasım'daki yıllık artışı aynı hızda gerçekleşti.