Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pacific Investment Management Co.'nun CEO'su Muhammed El-Erian, Fed'in tahvil alım programını bu haftaya azaltmaya başlaması için yüzde 60 olasılık görüyor.

El-Erian, Fed tahvil alımlarını azaltmaya başladığında, merkez bankası yetkililerinin, bankalara ne kadar rezerv fazlası faizleri ödeyecekleri, program değişikliği eşiği ve politikalarda sözlü yönlendirmeyi kapsayan bir politika paketi sunacağını söyledi.

Fed'in piyasaya bir paket sunacağının düşünüldüğünü ve piyasanın yalnızca tahvil alımlarının azaltımına değil, pakete de tepki vermesinin beklendiğini anlatan El-Erian, "Soru, başka ne yaparlar? Bence bu piyasanın şu ana kadar tam olarak fiyatlamadığı bir şey" dedi.

Görev süresi önümüzdeki ay dolacak olan Fed Başkanı Ben S. Bernanke, 2008'den bu yana uzun vadeli borçlanma maliyetlerini düşürmek ve işsizliği azaltmak için tahvil alımlarıyla Fed'in varlıklarını dörde katladı. Senato'dan bu hafta Bernanke'nin yerine geçmesi için onay alması beklenen Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen da bu politikanın destekçilerinden biri oldu.

Fed'in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını Ocak'a kadar artırmasının çok yüksek, Mart'ta azaltmasının ise "neredeyse olmuş bir anlaşma" olduğunu söyleyen El-Erian, "Eylül'de yapmamalarından ötürü hâlen şaşkınım" dedi.