Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, geceye kadar uzayan ani toplantının, geriye ne kadar çok işin kaldığını ortaya koyması üzerine Avrupa Birliği maliye bakanlarına bu hafta banka iflas planında anlaşma çağrısı yaptı.

Euro Bölgesi maliye bakanları toplantıdan bu sabaha karşı 2:30'da, bölge bankaları için merkezi çözüm otoritesi planlarına, kamu dayanağı eklenmesini öngören sorunlu konulardan birinde anlaşarak çıktı. Bakanların hiçbiri, AB Ekonomik ve Parasal İlişkiler Komiseri Olli Rehn'in "önemli atılım" olarak nitelediği detaylara ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

Büyük mesafe katetildiğini dile getiren Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Tek Çözüm Mekanizması için "altyapıyı hazırladık" diye konuştu.

Bankaları kurtarma ve kapatma maliyetlerini karşılayacak bir fon ile desteklenecek olan ortak çözüm otoritesi, Euro Bölgesi'nin, borç krizini tetikleyen hükümet-banka bağını kırma planının bir parçası olarak öne çıkıyor.

Brüksel'de yarın başlayacak 2 günlük zirvede bir araya gelmeye hazırlanan AB liderleri, bakanların, Avrupa Parlamentosu ile banka iflas yasasında tavizleri görüşebilmek için müzakere pozisyonlarında anlaşılmasını istiyor.