Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:15'te güncellendi)

Dolar, Fed yetkililerinin ekonomik büyümenin güç kazandığını gösteren işaretlerle aylık varlık alımlarını azaltma yönünde karar alması sonrasında dalgalı bir seyir izliyor.

Dolar yen karşısında, Fed'in parasal genişleme (QE) olarak da bilinen aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alım programını 75 milyar dolara düşürerek, Başkan Ben S. Bernanke'nin 1930'dan bu yana yaşanan en kötü resesyondan toparlanmak adına başlattığı benzeri görülmemiş teşviklerin sonlandırılmasına yönelik ilk adımı atmasıyla güçlendi. Fed, konut başlangıçlarının beş yılın zirvesine ulaşması ve işsizlik oranının Kasım ayında yüzde 7 ile beş yılın en düşüğüne gerilemesi sonrasında karar aldı.

Commonwealth Foreign Exchange Inc. şef piyasa analisti Ömer Esiner, "Tozun biraz dinmesi gerekiyor, fakat durum kesinlikle dolar için olumlu. Fed'in azaltma kararı alması toparlanma hızına yönelik güven duyduklarını ve finansal piyasaların şu anda hafif azaltmaları kaldırabileceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Doların 10 önemli para birimi karşısında hareketlerini takip eden Bloomberg Dolar Endeksi, büyük bir değişiklik yaşamayarak New York saati ile 14:30'da 1,015.35 puan olurken, erken saatlerde yüzde 0.4'e varan yükseliş yaşadı. Dolar yen karşısında yüzde 0.7 tırmanarak 103.41 yenden işlem gördü.

Dolar euro karşısında ise yüzde 0.5'e varan yükselişin ardından, büyük bir değişiklik yaşamayarak 1.3783 dolar seviyesinde.

(22:15'te güncellendi)