Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güven endeksi yükselişin ikinci ayına girerek, Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki iyileşmenin hızlandığı sinyallerini verdi.

7,000 üst düzey yöneticinin katıldığı anket ile derlenen Ifo Enstitüsü'nün iş dünyası güven endeksi, Kasım'daki 109.3 puandan Aralık'ta 109.5 puana yükseldi. Bu artış Bloomberg anketine katılan 39 analistin tahminlerinin medyanı ile aynı oranda kaydedildi.

Euro Bölgesi iyileşmede sıkıntılar çekerken, Almanya'daki büyümeyi iç ekonomi destekliyor. Bundesbank bu hafta, Alman GSYİH'sının dördüncü çeyrekteki zayıf başlangıcın ardından, önümüzdeki aylarda güçlü büyümesinin beklendiğini açıkladı.

"Geçtiğimiz iki seneye kıyasla, önümüzdeki sene çok hızlı olmasa da güçlü bir büyümemiz olacak," diyen Frankfurt merkezli Commerzbank AG'nin ekonomik araştırma şefi Ralph Solveen, "Euro Bölgesi'nde bazı sorunlar görmeye devam edeceğiz," diye ekledi.

Anketlere göre, Almanya'da yatırımcı güveni bu ay 7 senenin zirvesine çıktı ve imalat üretimi son 2 buçuk senenin en hızlı yükselişini kaydetti. Dünyanın en büyük lüks araç üreticisi Daimler AG'nin Mercedes-Benz'i dünkü açıklamasında, yeni modellere artan talebi karşılayabilmek için işçilerden gelecek sene daha fazla çalışmasını isteyeceğini söyledi.