Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere merkez bankası (BOE) politika yapıcıları, kapalı oylama ile aldıkları gösterge faiz oranını rekor düşük seviyede tutma kararı sonrasında, sterlinin yükselmeye devam etmesinin ülkedeki ekonomik toparlanmayı sekteye uğratabileceğini söylediler.

4-5 Aralık tarihli BOE toplantısının tutanaklarında Para Politikası Komitesi (MPC), "Sterlinin güçlenmesi enflasyon baskısının rahatlamasına yadımcı olabileceği gibi, ayrıca zayıflayan küresel talep ortamı ile büyümeye olumsuz etki edebilir" dedi.

MPC bugün açıklanan tutanaklarda ayrıca, "Daha iyi bir iç ve dış talep dengesi sağlamak, Birleşik Krallık'ın ana ticaret ortaklarındaki durgunluk devam ettiği sürece zor olacaktır. Sterlinin gelecekte yakalayacağı herhangi bir istikrarlı yükseliş, aynı zamanda talep dengesi ve toparlanma açısından ek riskler doğurabilir" denildi.

Sterlin son altı ayda yüzde 5.7 yükselirken, 10 gelişmiş ülke para birimi arasında en iyi performansı gösterdi. Para birimi, bugün açıklanan verilerde Birleşik Krallık işsizlik oranının beklenmedik şekilde yüzde 7.4'e gerileyerek MPC'nin politika kararlarını gözden geçireceğini açıkladığı yüzde 7 seviyesine yaklaştığının görülmesi ile dolar karşısındaki ilerleyişini sürdürdü.

Sterlin bugün dolar karşısında yüzde 0.7 yükselerek, Londra saati ile 14:45'te 1.6391 seviyesinden işlem gördü. Parite 10 Aralık'ta 1.6466 dolar ile iki yıldan uzun bir sürenin zirvesine tırmanmıştı.