Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de faiz swapları, merkez bankasının, talebin tırmandığı dönemde finansal sisteme para enjekte etmekten kaçınmasıyla Temmuz'dan bu yana en büyük artışını kaydetti ve rekor kırdı.

Çin'in 7 günlük repo oranının sabit ödemeleri ile takas edilen 1 yıllık kontratlar 15 baz puan artarak yüzde 5.03'e çıktı. Swap kontratları gün içinde yüzde 5.07'ye kadar tırmanarak Nisan 2006'dan bu yana en yüksek düzeyini test etti ve bu yıl yüzde 3.76 ortalamasını yakaladı.

Pekin hükümetinin piyasaya faizi belirlemede daha fazla söz hakkı tanıması ve merkez bankasının fon enjekte etmekten kaçınmasıyla Çin'de borçlanma maliyetleri artıyor. Parasal otorite genellikle her hafta salı ve perşembe günü para piyasası operasyonu düzenliyor ve 3 Aralık'tan bu yana ters repo kontratları işlemi yapmaktan kaçındı.

Çin Merkez Bankası'nın likiditeyi nispeten daha sıkı tuttuğunu söyleyen Singapur'daki Barclays Plc'nin gelişmekte olan Asya faiz stratejistlerinden Rohit Arora, "Buna ek olaak bankalar yıl sonu nakit zorunluluklarına hazırlanıyor. Yapısal ve mevsimsel değişikliklerin bir karışımı olmuş durumda" dedi.

Çin bu hafta bankalara bankalararası faizden, ciro edilebilir mevduat sertifikası satma izni vererek, borçlanma maliyetleri kontrollerini gevşetti. Caijing dergisi, Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'ın 6 Aralık'taki röportajından alıntılayarak, para fiyatının, liberalleşme sonrasında güçlü talepten ötürü yüksek seviyede seyredeceğini yazdı.