Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in tahvil alımlarını azaltma kararının ardından yenin, dolar karşısında 5 yılın en düşüğünü test etmesi sonrasında Tokyo Borsası yükseldi. Nikkei 225 Endeksi 6 yılın en yüksek kapanışına hazırlanıyor.

Satışlarının yüzde 80'ini deniz aşırı ülkelerde kaydeden otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 1.1 primlendi. İmar şirketi Tokyo Tatemono Co., şirketin tam yıllık kâr tahminini yükseltmesi sonrasında yüzde 4.7 değer kazandı. Bölgesel banka Ashikaga Holdings Co. yüzde 6.4 yükseldi. Oyun geliştiricisi Nintendo Co., şirketi akıllı telefon ve tablet bilgisayar işlerine girebileceği haberi üzerine yüzde 4.8 değerlendi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.5 kazançla 15,817.32 puana yükselerek Aralık 2007'den bu yana en yüksek kapanışına işaret etti. Topix Endeksi de yüzde 0.8 artışla 1,260.59 puana çıktı. Endeksin işlem hacmi 30 günlük güniçi ortalamanın yüzde 22 üzerinde seyretti. Yen, dolar karşısında dün yüzde 1.6 zayıflayarak Ekim 2008'den bu yana en düşüğünü kaydetmesinin ardından yüzde 0.3 güçlenerek 103.95 düzeyinden işlem gördü.

Fed'in azaltım kararının, ekonomik toparlanmanın bir hayli güçlü olmasından kaynaklandığını ve bunun da piyasayı rahatlattığını söyleyen Sumitomo Mitsui Asset Management Co.'nun Tokyo'Daki kıdemli stratejistlerinden Masaru Hamasaki, "Yatırımcılar ayrıca tahvil alımlarının hızı konusunda iyimser ve veriler Fed'in tahminlerinin çok üzerinde olmadığı sürece, tahvil alımlarının azaltım hızının çok süratli olmamasını bekliyor" dedi.