Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Altın New York'ta, Fed'in varlık alımlarını azaltmasının güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi düşürmesinin ardından ons başına 1,200 doların altını gördü ve son beş ayın en düşük seviyesine indi.

Teşvikler, Fed'in bilançosunu varlık alımları yoluyla genişletmesi ve bunun sonucu enflasyonun hızlanacağı ve doların düşeceği beklentilerinin güçlenmesi ile birlikte, altının Aralık 2008 ve Haziran 2011 arasındaki dönemde yüzde 70 değer kazanmasına yardımcı oldu.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 3 düşerek ons başına 1,198 dolar ile 28 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, yüzde 2.4 kayıpla, New York saati ile 07:59'da, ons başına 1,205.20 dolara indi. Fiyatlar, bazı yatırımcıların altının değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ile birlikte, Nisan ayında ayı piyasasına girdi ve 13 yılda ilk kez yıllık bazda kayba yöneldi. Altın, Eylül 2011'de 1,923.70 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüzde 37 değer kaybetti.

Kopenhag'da Saxo Bank A/S entia strateji müdürü Ole Hansen, "Varlık alımlarının azaltılması konusunda kedi artık çantadan çıktı," dedi ve "Altın yeniden baskı altında. Hedge fonları, 1,210 doların kırılmasının ardından mevcut kısa pozisyonlarına ilavede bulundu ve varlık alımlarının kısa zamanda olmayacağı beklentisi ile alınan uzun pozisyonlardan çıkışlar olduğunu görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonların (ETF) varlıkları, yatırımcıların altına yönelik iştahının azalması ile birlikte, yılın başından bu yana 72.43 milyar dolar eridi ve madencilik şirketleri en az 26 milyar dolar zarar yazdı. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'ın en büyük yatırımcısı milyarder John Paulson, 20 Kasım'da yaptığı açıklamada, enflasyonun ne zaman hızlanacağının belli olmamasından dolayı, kişisel olarak altın fonuna artık para yatırmayacağını söyledi. Milyarder yatırımcılar George Soros ve Daniel Loeb, ABD hükümet dosyalarının gösterdiği üzere, yılın ikinci yarısında SPDR Gold Trust'taki tüm yatırımlarını sattı.

Net Uzun Pozisyonlar

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, hedge fonları ve diğer spekülatörler, altında net uzun pozisyon sayısını, 10 Aralık'ta biten haftada, yüzde 25 artırarak 33,449'a çıkardı. Yüzde 6.7 düşüşle 74,312'ye inen kısa pozisyon sayısı ise halen Temmuz ayında görülen rekor seviyenin sadece yüzde 7 uzağında.

Oslo'da SEB AB şef emtia analisti Bjarne Schieldrop, "Varlık alımlarının azaltılması, finans krizini geride bırakıyor olduğumuzun bir işareti," dedi ve "Toparlanmanın doğru yönde gitmesi ile birlikte, hisse senetlerinde durmanın fazla riski yok gibi görünüyor. Bu durum, altından hisse senetlerine geçişe sebep oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Küresel hisse senetleri yaklaşık altı yılın en yüksek seviyesine yükseldi ve ABD'de enflasyon yüzde 1.2 ile son 10 senenin ortalamasının yarısı civarında. Altın ETF'lerindeki varlıklar bu yıl yüzde 32 düştü ve bu enstrumanların işlem görmeye başladığı 2003 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda düşüşe yöneldi.

Varlık Alımları

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, iki gün süren toplantının ardından dün yaptığı açıklamada, Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını, "kümülatif iyiye gitme ve istihdam piyasası görünümündeki iyileşmenin bir yansıması olarak", 75 milyar dolara indireceğini açıkladı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi bugün yüzde 0.3 kadar yükseldi. Altın bu yıl, genelde olduğu üzere doalr ile ters yönde hareket ederek, yüzde 28 değer kaybetti.

Londra'da Xconnect Trading Ltd. satış müdürü Mark Newson-Smith, "Altın tüm yıl boyunca varlık alımlarının azaltılacağı korkusunun sıkıntısını çekti ve belki de bu yüzden Fed'in açıklamasının satışları daha da artırması şaşırtıcı değil," dedi.

Spot altın Londra'da, yüzde 1.5 düşüşle ons başına 1,199.63 dolara inerek 28 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, yüzde 1.1 kayıpla, ons başına 1,205.05 dolara geldi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 67 üzerindeydi.

Mart vadeli gümüş kontratları New York'ta, yüzde 4.6 kadar düştükten sonra, kayıplarını bir kısmını geri aldı ve yüzde 3.9 düşüşle ons başına 19.28 dolara indi. Ocak vadeli platin yüzde 1.7 düşüşle ons başına 1,319.60 dolara kadar inerek 5 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra 1,324.60 dolara geldi. Mart vadeli palladyum, 696.50 dolar ile 7 Ekim'den bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından, fazla değişmeyerek ons başına 699.75 dolarda kaldı.

(15:30'da güncellendi)