Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:00'de güncellendi)

Gelişen piyasa paraları ve hisseleri, Fed'in gelişmekte olan ülke varlıklarının talebini artıran teşvik programını azaltacağını söylemesinin ardından Güney Kore wonu öncülüğünde düştü. Güney Afrika hisseleri, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Ltd.'ın ülkenin kredi değerini teyit etmesinin ardından yükseldi.

Won, dolar karşısında yüzde 0.9 değer kaybederek 1,060.27 seviyesine inerken, Malezya ringgiti yüzde 0.6 düştü; Endonezya rupisi ise 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 düşüş kaydederek 989.70 puana geriledi. Hang Seng China Enterprises Endeksi, yüksek fonlama maliyetinin kazançları olumsuz etkileyeceği endişesiyle yüzde 1.7 düştü. Güney Afrika'nın gösterge endeksi, Fitch'in kredi notunu teyit etmesinin ve görünümünü de "durağan" olarak belirlemesinin ardından yüzde 0.8 yükseldi. Dubai ve Rusya Borsaları en az yüzde 0.7 yükseldi.

Fed dün istihdam piyasasındaki ilerleyen görünüme dikkat çekerek aylık tahvil alımlarını 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirirken, faizleri sıfıra yakın bırakacağını söyledi. Çin'in bankacılık sistemindeki fon kullanılabilirliğinin göstergesi olan 7 günlük repo faizi dün Haziran'daki nakit sıkışıklığından bu yana en büyük sıçramasını yaptı.

Piyasanın hâlen tahvil alımlarının azaltımı ve gevşek sözlü yöndermenin etkilerini sindirmeye çalıştığını belirten Royal Bank of Scotland Group Plc'nin Londra'daki gelişen piyasa stratejisti Abbas Ameli-Renani, "Büyük tablo stratejik olarak aynı duruyor ve piyasa da devam edebilir" dedi.

 

(14:00'de güncellendi)