Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Borsası, fonlama maliyetlerinin, ekonomik büyümeye zarar vereceği endişesiyle 8. gününde de düştü. Şanghay Bileşik Endeksi, Haziran'dan bu yanaki en uzun süreli kayıp dönemini genişletti. Finansal hisseler sektör grupları arasında en sert düşüşü kaydetti.

China Minsheng Banking Corp. ve Huaxia Bank Co. yüzde 1'in üzerinde değer kaybederken, Gemdale Corp. yüzde 1.4 kayıpla imar şirketlerindeki düşüşe öncülük etti. Jiangsu Hengrui Medicine Co. yüzde 2.5 düşerek, sağlık şirketlerini aşağı taşıdı. ZTE Corp. gibi telefon hisseleri yüzde 0.6 değerlendi.

Şanghay Bileşik Endeksi en az 7 kez yön değiştirmesinin ardından yüzde 0.3 kayıpla 2,142.98 puana geriledi. Faiz swapları, yeni hisse arzlarının önümüzdeki ay yeniden başlamasının öncesinde rekor kırdı. Bankacılık sistemindeki fonların kullanılabilirliğinin göstergesi olan 7 günlük repo oranı, Haziran'daki nakit sıkışıklığından bu yana en büyük sıçramasını yaptı.

Likiditenin yıl sonunda sıkıştığını ve ayrıca Ocak'ta yeni hisse arzından ötürü aşağı yönlü baskı olduğunu söyleyen Tebon Securities Co.'nun analistlerinden Zhang Haidong, ekonominin yeniden güçlü olacağına ilişkin somut bir kanıt elde edilinceye kadar piyasanın zayıf seyredeceğini belirtti.

CSI 300 Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 2,348.32 puana gerileyerek yüzde 0.6'lık kazancını geri verdi. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.2 düştü. Şanghay endeksindeki işlem hacmi, dün 5 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından 30 günlük ortalamanın yüzde 37 altında seyretti.

Bloomberg China-US Endeksi, Standard&Poor's 500 Endeksi'nin dün Fed'in tahvil alımlarını 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indireceğini açıklaması sonrasında rekor tırmanması sonrasında yüzde 1.7 tırmandı.