Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesinden yararlanılarak "uzun pozlama" tekniğiyle çekilen gök cisimlerinin fotoğrafları, görsel bir şöleni yansıtıyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kutluay Yüce, AA muhabirine, amatör ve profesyonel fotoğrafçıların zaman zaman kullandıkları yıldız pozlama tekniğini anlattı.

Yıldızların, kutup yıldızı etrafında sema edercesine yıldız sarmalları ve yağmuru şeklinde fotoğraflarının çekilebildiğini belirten Yüce, "Dünya sanıldığından çok daha hızlı dönüyor. Dünyanın kendi ekseninde dönmesine bağlı olarak yıldızların gökyüzünde bıraktığı izleri, sanki ışıkla boyama yapmış gibi fotoğraf makineleri kaydedebiliyor" dedi.

Teknolojiyle gelişen fotoğraf makinelerinde uzun pozlama tekniklerinin daha kolay kullanılabildiğine dikkati çeken Yücel, "Bu teknik ile sanırsınız ki tüm yıldızlar kutup yıldızı etrafında sarmal olmuş adeta sema edercesine ya da yağmur misali gökyüzünden yağarcasına olağanüstü güzellikte fotoğraflar çekiliyor" diye konuştu.

Dünyanın kendi ekseni etrafındaki çizgisel hızının her yerde aynı olmadığını, bu hızın en çok ekvator bölgesinde yükseldiğini aktaran Doç. Dr. Yüce, şöyle devam etti:

"Bu hız ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe paralel dairelerinin boyu küçüldüğü için giderek azalır. Kutuplarda ise dünyanın dönüş hızı sıfır olarak kabul edilir. Bu yüzden uzun pozlama tekniği ile çekilen yıldız fotoğraflarında kutup yıldızı sabit, diğer yıldızlar da kutup yıldızının etrafında dönüyormuşçasına fotoğraflar çekilebilmektedir. Yıldız pozlaması yapabilmek için şehirlerin rengarenk ışıklarından kurtulmak, mehtabın saklandığı, bulutsuz ve nemsiz bir gecede, uzak bir dağ başı ya da ıssız bir ova olmalı. Böylece 'gökyüzünün incileri' olan yıldızların en doğal halleri tüm çıplaklığıyla gözler önüne serilebilir.'

Yıldız pozlamasının her fotoğrafçının yeterince zaman ayıramadığı bir teknik olduğunu vurgulayan Yüce, "Geceye, gökyüzüne, yıldızlara olan ilgi, merak ve sevginiz sayesinde sıkılmadan bu çalışmayı yapabilirsiniz. Çünkü büyüleyici bir yıldız fotoğrafının çekimi 15 ile 40 dakika arası sürer. Yıldızların büyülü hareketlerinin oluşturduğu sarmalları görüntülemek sabır ve sevgi ister" ifadelerini kullandı.


- İşte o teknik

Böyle bir fotoğrafın çekilebilmesi için bulutsuz bir gecede tripod (üç ayak) ve kumandaya ihtiyaç duyulacağını anlatan Yüce, şunları kaydetti:

"Sonbahar en iyi mevsimlerden biridir çünkü sensör devamlı açık kalacağından ısınacaktır. Geniş açılı objektif tercih edilmelidir. Fotoğraf makinesi diyaframı ise olabilecek en açık durumda olmalıdır. Odak noktası kutup yıldızı seçilir, otomatik netleme yapılamıyorsa elle netleme yapılarak, diğer yıldızlar kutup yıldızının etrafında dönüyormuş gibi dairesel bir hareket elde edilmiş olur. Onun dışında, yağmur yağar gibi fotoğraflar da çekmek mümkün. Kadrajda gökyüzünün yanı sıra ağaç, kayalık, dağ, orman gibi nesnelerin de kompozisyon kurallarına uygun şekilde yerleştirilmesiyle mükemmel yıldız ve gökyüzü fotoğrafları elde edebiliriz."