Advertisement
TEKNOLOJİ ABONE OL

Çin'in en büyük Bitcoin piyasasının, çarşamba günü yuan mevduatları kabul etmesini durdurmaya zorlanmasının ardından sanal para, küresel çapta en büyük piyasalarından birinde sert düştü.

BTC China açıklamayı Çin'in Twitter benzeri mesajlaşma hizmeti Weibo'daki onaylı hesabından yaptı. Bu gelişme, Çin merkez bankası ve finans ve teknoloji konularını düzenleyen diğer 4 hükümet ajansı ortak bir açıklamayla, Çin'in finansal kurumlarının sanal para ile işlem yapmasını yasaklamasının 2 hafta sonrasına rastladı.

BTC China, "Bildiğimiz tüm nedenlerden dolayı, BTC China yuan hesaplarının işlem yapmasını durdurmak zorunda" açıklamasında bulundu. BTC, işlem yapmaya devam edeceğini ve Bitcoin tabanlı mevduatlar ve yuan çekimlerinin etkilenmeyeceğini söyledi.

Çin'in haberlerine göre, Çin Merkez Bankası pazartesi günü üçüncü kişilere ödeme işlemleri yapan ülkenin en büyük şirketleri ile bir araya gelerek, bu kuruluşlara, dijital para içeren tüm işlemlerini sonlandırma emri verdi. Ülkenin en büyük online işlem işlemcisi olan Alibaba'nın Alipay hizmeti de toplantıda temsil eden şirketlerden biriydi.

Çin Merkez Bankası ve 4 kurum 5 Aralık'ta, hükümetin, kamnun çıkar ve mülkiyet haklarını, yuanın yasal statüsünü korumak, kara para aklama riskine karşı tedbir almak ve finansal istikrarı korumak için Bitcoin işlemlerini yasakladı.

Ayrıca merkez bankası yetkililerinden biri Bitcoin'in merkezi bir para otoritesi tarafından çıkarılmadığını, yasal para özelliklerine sahip bulunmadığını ve kelimenin anlamındaki türde bir para birimi olmadığını söyledi.

Bu durum Çin'in sabal para birimlerine ilk müdahalesi değil. Pekin hükümeti 2009'da ülkenin en büyük intenet şirketlerinden biri olan Tencent'in geliştirdiği sanal parayı da yasaklamıştı.