Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard Bank Gelişen Piyasalar Başekonomisti Timothy Ash, ABD Merkez Bankası Fed'in dünkü toplantısında varlık alım miktarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirme kararı almasının gelişen ekonomiler için iyi bir karar olduğunu belirterek, spekülasyonun sona erdiğini söyledi.

Standard Bank'ın Londra ofisinden AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ash, Fed'in aylık tahvil alım programını Ocak ayından itibaren azaltma kararına ilişkin olarak, "Sonuçta bu kararın gelişen ekonomiler için aslında iyi bir karar oluğunu düşünüyorum. Bundan sonra gelişmekte olan ülkeler daha az küresel likidite ortamına alışmak zorunda kalacaklardır" dedi.

Mayıs ayından itibaren piyasaların Fed'in tahvil alımını ne zaman ve hangi miktarda azaltabileceğinin konuşulduğunu belirten Ash, "Parasal genişlemenin azaltılmasına, ne zaman azalacağına ilişkin spekülasyon rahatsızlık vericiydi ve bitti. En azından artık bu durum ortadan kalktı ve gelişmekte olan ülkeler artık yola devam edebilir. Bu çoklu açığı olan ülkelerin kırılgan olmayacağı anlamına gelmez tabi. Bu ülkelerin halen açığa neden olan problemlerini çözmeye yönelik hareket etmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin önümüzdeki dönemdeki ekonomi politikalarının önem kazandığına dikkati çeken Ash, "Türkiye'de halen Türk Lirası'nın önündeki zorluk, cari açığın yüksek olması ve dış finansman açığının fazla olması. Hali hazırda Merkez Bankası politika faizini artırarak seçimlere doğru ilerlerken iç talebi azaltmak istemiyor. Türkiye'den sıcak para çıkışı olur mu, bundan emin değilim. Ama eskisi kadar sermaye akışı da olmayabilir. Bu da bir problem. Bu yüzden eğer Türk Lirası'nın değerini kaybetmesi istenmiyorsa, Türkiye'nin hazırlığını yüksek bir seviyede yapması gerekir" şeklinde konuştu.

Fed, dün aylık tahvil alım programını 85 milyar dolardan 75 milyar dolara düşürdüğünü açıklayarak, Başkan Ben S. Bernanke'nin 1930'dan bu yana yaşanan en kötü resesyondan toparlanmak için başlattığı teşviklerin sonlandırılmasına yönelik ilk adımı attı. Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) yaptığı açıklamada, "İstihdamdaki giderek artan ilerleme ve iş gücü piyasası görünümündeki gelişimlerin ışığında, komite varlık alım hızında ılımlı bir azaltma kararı vermiştir" ifadelerine yer verildi.

Fed'in varlık alımları Ocak ayından itibaren aylık 40 milyar dolar hazine tahvili ve 35 milyar dolar mortgage destekli tahvil şeklinde gerçekleşecek.

AA