Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik başvuruları, geçtiğimiz hafta beklenmedik şekilde yükselerek neredeyse dokuz haftanın zirvesine çıktı ve yıl sonunda genellikle görülen başvurulardaki dengesizliği ortaya koydu.

İşsizlik başvuruları, 14 Aralık'ta sona eren haftada 10,000 artarak 379,000 ile Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bloomberg anketine katılan 48 ekonomistin tahmin medyanı başvuruların 336,000'e gerileyeceği yönündeydi. Verileri açıklayan Çalışma Bakanlığı sözcüsü, "Yıl sonu ve tatil mevsimi olması nedeniyle, dört haftalık ortalama veriye odaklanmak en doğrusu olacaktır" ifadesini kullandı.

İşsizlik oranının geçtiğimiz ay beş yılın en düşüğüne gerilemesi ve işe alımlardaki artış, Fed'in aylık 85 milyar dolar tutarında olan tahvil alımlarını dün sona eren iki günlük toplantı sonrasında azaltmasını sağladı. İstihdamdaki artışın ayrıca, Tüketici Güvenini artırarak perakendeciler için tatil ve alışveriş döneminde olumlu bir görünüm yarattığı düşünülüyor.

SterneAgee & Lynch Inc. şef ekonomisti Lindsey Piegza, veri açıklanmadan önce yaptığı bir yorumda, "Mevsimsel etkiler nedeniyle volatilite görülmesine rağmen bir umut ışığı var, işsizlik oranı düştü ve tahvil alımlarının azaltılmasında ilk adım atıldı. Beklenen şey hâlâ güçlü iş yaratımı" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 310,000 ile 375,000 arasında değişiklik gösterdi.

Çalışma Bakanlığı sözcüsü ayrıca, Şükran Günü ve Christmas tatilleri döneminde hesaplama yapmanın zorluğundan bahsetti.

Haftalık verilere oranla daha az volatilite gösteren dört haftalık ortalama başvurular, 330,250'den 343,500'e yükseldi.