Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dünkü parasal genişlemeyi azaltma kararının ardından küresel piyasalara paralel olarak yükselişe geçen dolar, bankalararası piyasada 2,0750 lira seviyesinden alıcı buluyor.

Fed'in dün akşam açıkladığı, her ay 85 milyar dolar olarak devam eden tahvil alım programının Ocak ayından itibaren 10 milyar dolar azaltılacağı kararı ile küresel piyasalarda dolara olan talebin arttığı görülüyor. Euro/Dolar paritesi kararın ardından 1,38 seviyelerinden sert bir şekilde düşerek 1,3650'ye gerilerken, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki kayıplarının daha yüksek olması dikkati çekiyor.

Fed kararının açıklanmasının ardından uluslararası piyasada işlem gören Dolar/TL kuru 2,0640 seviyesine kadar yükseldikten sonra bugün yurt içinde bankalararası piyasada güne 2,0540 seviyelerinde dengeli bir şekilde başlamıştı. Ardından küresel piyasalarda dolara olan talebin artmasıyla yükselişle geçen dolar/TL 2,0750 seviyesine kadar yükseldi. Dolar/TL'de tarihi zirve 5 Eylül'de gördüğü 2,0839 seviyesinde bulunuyor.

Euronun da tarihi zirvesine yakın 2,8360 seviyesine yükselmesiyle Döviz sepetinin 2,4550 ile rekor seviyesine ulaştığını ifade eden analistler, Fed sonrası doların diğer para birimleri ve emtia grubu karşısında hızlı yükseldiğine, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de yüzde 2,93'e çıktığına dikkati çekiyor. Bu çalkantının kısa süre içinde dengelenmesini bekleyen analistler, bununla birlikte ABD verilerine paralel olarak dalgalı seyrin devam edeceğini kaydediyor.