Bloomberght
Bloomberg HT Kültür Sanat Sanat Düğün Dernek'ten sonra "Sivas Ağırlaması"na ilgi arttı

Düğün Dernek'ten sonra "Sivas Ağırlaması"na ilgi arttı

"Düğün Dernek" filmiyle gündeme gelen halk oyunu "Sivas Ağırlaması"nın öğretildiği kurslara ilginin arttığı bildirildi

Giriş: 24 Aralık 2013, Salı 11:39
Güncelleme: 24 Aralık 2013, Salı 11:45

Sivas'ta çekilen "Düğün Dernek" filmiyle gündeme gelen halk oyunu "Sivas Ağırlaması"nı öğrenmek isteyenlerin sayısında artış olduğu bildirildi.

"Sivas Ağırlaması", yöresel oyunlar bakımından en zengin iller arasında yer alan Sivas'ta, düğünlerde yıllardır davul zurna eşliğinde erkekler tarafından oynanıyor.

Halk oyunu, kentte çekilen "Düğün Dernek" filminde yer alan sahnenin ardından daha fazla dikkat çekmeye başladı. Kentte bu halk oyununu öğreten kurslara ilginin arttığı belirtildi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Halk Oyunları Topluluğu eğitmeni Naci Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sivas Ağırlaması"nın Osmanlı'nın son dönemlerinden günümüze ulaştığını ve oyunda daha çok Türklerin savaş sahnesinin anlatıldığını dile getirerek, "Girişte askerlerin dizilmesi, içtiması ve savaşa gitmesi, bayılma bölümünde savaş şartlarından dolayı kıtlığın meydana gelmesi, askerlerin savaşta yiyecek bulmada sıkıntı çekmesi, öndeki komutan veye askerin de açlık sebebiyle bayılıp arkadaki askerlerin de onu tutması anlatılmış. Oyun böyle bir dayanışmayı simgeliyor" diye konuştu.

Oyunun son bölümünde askerlerin coşkusunun anlatıldığını vurgulayan Şahin, "Sivas Ağırlaması"nı en az 7, en fazla 12 kişiyle oynadığını bildirdi.

Şahin, ağırlamayı sadece erkeklerin oynadığını ifade ederek, "Oyuna son zamanlarda çok olumlu tepkiler geliyor, kurslara katılım çoğaldı, çok talep var" ifadesini kullandı.

- "Sivas Ağırlaması'nı Sivaslıdan başkası oynayamaz"

Sivas Belediyesi Halk Oyunları sorumlusu Özcan Keskin ise kentin halk oyunlarında bu oyunun yerinin ayrı olduğunu belirterek, "Ağırlama, adından da anlaşıldığı gibi izzet, ikram anlamına gelir. En büyük özelliği ise Sivas'ın savaş zamanında çektiği sıkıntıları oyunda anlatmasıdır" dedi.

Oyundaki figürlerin hepsinin çok anlamlı olduğunu ve izleyende merak uyandırdığını dile getiren Keskin, şunları söyledi:

"Ağırlamadaki adımlar turna yürüyüşü olarak adlandırılır ve çok naziktir. Türkiye'de en büyük özellikteki adımlara sahibiz. Diğer yörelerin oyunlarında at, kurt adımı gibi adımlar kullanılmış ama biz turna adımını seçmişiz. Her adımımızın da ayrı bir özelliği, anlamı var. Bütün oyunlarımızı da zarafeti ve inceliği uygulayarak yaparız ve bu Türkiye'de tektir. "Sivas Ağırlaması"nı Sivaslıdan başkası oynayamaz. Şimdiye kadar Türkiye'nin birçok bölgesinden farklı yörelerin oyunlarını oynayan ekipler çıkmıştır ama bu oyunu oynayan bir yabancı bir il çıkmamıştır. Diğer illerde oynandıysa bile onu da Sivaslılar oynamıştır. Başka illerden biri "Sivas Ağırlaması"nı oynayamaz çünkü bu oyunda tavır çok önemlidir, genetiktir ve tavırlar da ilimizin vermiş olduğu özelliklerdir. Adımlar da zordur."

Keskin, yarışmalarda en çok "bayılma" figürünün dikkati çekip eleştirildiğini, oyunun sonunda eleştirenlere gerekli açıklamayı yaptıklarını söyleyerek, "Sivas Ağırlaması'nı öne çıkaran kısmı 'bayılma'dır. Ağırlamanın bugüne kadar bu şekilde gelmesi 'bayılma'nın bize vermiş olduğu birlik beraberliktir. Hatta oyunun can alıcı noktasıdır" diye konuştu.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nde görevli halk oyunları eğitmeni Onur Deneyci de kentte çekilen "Düğün Dernek" filminin ardından oyuna olan ilginin arttığını aktararak "Tepkiler çok olumlu, halay daha çok ilgi çekmeye başladı" dedi.