Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Sarı, dünyada 8 milyon çocuğun, çinko yoksunluğundan öldüğünü söyledi.

Sarı, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü ile Sabancı Üniversitesi iş birliğiyle Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Prof. Dr. Fazıl Tekin Konferans Salonu'nda düzenlenen "Eskişehir Çinko Günü" etkinliğinde, çinko, vitamin A ve demir gibi eksikliklerin gizli açlık olarak ifade edildiğini belirterek, bunların yokluğunda bir çok probleme yol açan mikro elementler olduğunu kaydetti.

Gizli açlık, dengeli beslenmeyip sadece tahıllara bağlı insanlarda meydana geldiğini ifade eden Sarı, şöyle konuştu:

"Günlük kalorilerinin yüzde 50'sinden fazla ya da tamamına yakınını buğday, çeltik ve mısıra bağlı alan insanlarda, vitamin A eksikliği körlüğe; çinko eksikliği gelişme, büyüme bozukluklarına; demir noksanlığı durumunda anemi gibi ölümle sonuçlanabilen etmenlere neden oluyor. Dünyada 8 milyon çocuk, çinko yoksunluğundan ölüyor. Bu tür gizli açlığa çare bulabilmek ve engel olabilmek için 2002 yılında projeler geliştirildi. Beslenme açısından tahıllara ihtiyaç duyan, günlük kalorilerinin tamamına yakınını buğday, çeltik ve mısırdan alan insanların bu tür besin elementleri eksikliklerinden muzdarip olmamaları için bunlarca zengin çeşit geliştirme amacıyla bir çok ülkede proje uygulanmaya konuldu."

"Dünyada 2 milyardan fazla insanın buğday, çeltik ve mısır dışından başka bitkilerle beslenme, çinko, vitamin A ve demir eksikliğini giderme şansı yok" diyen Sarı, bu tahılların zenginleştirilmesiyle insanların derdine çare bulunup sağlıklı bir hayat sürdürmelerinin sağlanabileceğini dile getirdi.