Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Pacific Investment Management Co.'nun CEO'su Muhammed El-Erian, Business Insider'da kaleme aldığı yazısında Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendirdi.

Son gelişmeler ve yabancı sermayeye bağlılığının Türkiye'deki finansal piyasaları sert vurduğunu belirten El-Erian, hisselerin "Siyasi krizin ekonomik büyümeye zarar vereceği, yabancı yatırımları azaltacağı, sermaye çıkışına neden olacağı, kısa vadeli fon akışını uzaklaştıracağı ve uluslararası rezervleri boşaltacağı" tahminlerine uygun bir şekilde sert satış gördüğünü, devlet ve kurumsal tahviller arasındaki risk spreadinin (faiz farkı) genişlediğini ve kurun ciddi oranda zayıfladığını söyledi.

Öte yandan El-Erian, piyasalardaki bu aksaklıkların, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sorunları çözeceği beklentisiyle, diğer piyasaların Türkiye'deki gelişmeleri sakin bir şekilde izlemesiyle çeliştiğine dikkat çekti.

El-Erian, Türkiye'deki piyasaların ötesinde zarar verecek, siyaset bakımından bu belirsiz sürecin önlenmesi için "Erdoğan'ın iç siyaset yaklaşımını benimsemesi ve olaylara bir an önce açıklık getirmesi gerekiyor" dedi.

Muhammed El-Erian'ın yazısında "(Başbakan Erdoğan) Bunu dış müdahale ve yargının taraflı olduğu söylemlerinden daha az şikayet ederek önleyebilir. Bu süreçte Erdoğan'ın kendisine yöneltilmiş suçlamalara açıklık getirmeli ve siyasi ortaklarının bazılarını daha az savunmalıdır. Ayrıca krizin ekonomik sonuçları ile etkin bir şekilde ilgilenebilmesi için merkez bankasının da bağımsızlığını sağlaması gerekiyor" ifadeleri yer aldı.

El-Erian yazısını, "Erdoğan'ın bunu etkin bir şekilde idare edememesi hâlinde, yatırımcıların "Türkiye'deki finansal kurumlardaki yatırımlar, küresel talebin etkisi ve gelişen piyasalardaki sıkıntılı güven üçlüsünü" fiyatlamaya başlamasıyla bu etki daha fazla piyasaya yayılabilir" diyerek sonlandırdı.