Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisindeki ilerlemenin, gelişen piyasalardan fon çıkışına neden olan Fed'in azaltım döneminde dolar taleplerini desteklemesiyle Asya paralarının çoğu bu hafta zayıfladı.

Fed Ocak'ta teşvikleri azaltmaya hazırlanırken küresel fonlar Aralık'ta Güney Kore, Tayland, Filipinler ve Endonezya hisselerinden 3.3 milyar dolarlık çıkış yaptı. Tayland bahtı, 2 aydır devam eden siyasi eylemlerin artarak ekonomik büyüme ve turizme ilişkin endişelere neden olmasıyla bu hafta Asya paralarındaki kayıplara öncülük etti. Asya'da bu hafta Noel tatili sebebiyle birçok Borsa kapalıydı.

Asya paralarının çoğunun dolardaki geniş kapsamlı güçlenmeye bağlı olarak zayıfladığına dikkat çeken Singapur'daki Malayan Banking'in forex araştırma müdürü Saktiandi Supaat, "ABD'den gelen pozitif veriler de Fed'in tahvil alımlarını azaltım kararını destekliyor" dedi.

Baht 32.86 düzeyinden Haziran 2010'dan bu yana en düşük düzeyini test etmesinin ardından Bangkok saati ile 10:14 itibariyle 20 Aralık'taki kapanışının yüzde 0.6 altında 32.80'den işlem görüyor. Endonezya rupisi yüzde 0.5 değer kaybederek 5 yılın en düşüğü olan 12,272 seviyesine geriledi.

Bloomberg ABD Dolar Endeksi, geçtiğimiz hafta yüzde 0.5 yükselmesinin ardından bu hafta yüzde 0.2 tırmandı. Fed 18 Aralık'ta önümüzdeki aydan itibaren aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını 75 milyar dolara indireceğini söyledi. ABD'de ilk işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta 338,000 kişiye gerilerken, Tüketici Güveni tırmandı.