Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

AK Parti MYK tarafından kesin ihraç istemiyle Müşterek Disiplin Kurulu'na sevk edilen İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, partisinden istifa etti.

Günay, Meclis'te düzenlediği basın toplantısına, "zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem" diyen ahlak abi olan Şair Mehmet Akif Ersoy'dan bugün sadece gençlerin değil siyasetin de öğreneceği çok şey olduğunu söyledi.

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MYK üyelerine teşekkür eden Günay, partiye girerken söylediği sözler doğrultusunda çalıştığını, buna aykırı işleri gördüğünde de gerek bakan gerek milletvekili olarak yüksek sesle uyarılarda bulunduğunu anlattı.

"Bugünlerde sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz" diyen Günay, 10 yıldan beri ülkeye hizmet eden siyasi hareketin çok ciddi iddialarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Günay, şu görüşleri savundu:

"Bu iddialarla muhatap olan siyasi hareket, Hükümet ve kadro için zor bir dönem. Arkadaşlarımızla bir süreden beri böyle bir zor dönemde; içinde bir çok yurttaşımızla dostluk bağı kurduğumuz ve hizmet etme imkanı bulduğumuz hareketten ayrılmak doğru olmayabilir, kalıp, içeride doğruları söylemeye, uyarılar yapmaya, yüksek sesle itirazımız varsa, hukuk devleti, siyasi etik, normal aklın emrettiği şeylerin yapılması konusunda itirazımız varsa onları söylemeye devam edelim niyet ve kararlığını sürdürdük.

Ama dün akşam bizim vermekte zorlandığımız, tereddüt ettiğimiz bir kararı teşvik ettiler, kolaylaştırdılar. Parti ciddi ithamlarla karşı karşıyayken, o ithamlara partinin muhatap olmasına sebep olan insanlara 10 günden beri çok önemli sıfatlarda, yerlerde tahammül gösterilirken, hatta aklı zorlayan, açıktan destekler verirken; partiyi hukuka, siyasi etiğe ve akla davet eden arkadaşları dün akşam disipline sevk ettiler. Bizim zor verebileceğimiz kararı arkadaşlar bu tavırlarıyla teşvik etmiş, zorlamış, kolaylaştırmış oluyorlar."

-"Mağrur ve mütehakkim anlayış..."-

Günay, iktidar partisinde iki kanat geliştiğini; birinin partinin tabanında geniş, masum, mütevekkil, mazlum, mağdur edilmiş geniş kitle, diğerinin ise partinin tepesinde mağrur ve mütehakkim anlayış olduğunu ileri sürerek, "O mağrur ve mütehakkim anlayışa bir şey anlatmanın şansı kalmadı. Çünkü onlar kibirleri doğrultusunda başka yöne doğru yelken açıp gidiyorlar. Kendilerine bu yürüyüşte başarılar diliyorum. Yolları ayırma noktasına geldik" die konuştu.

"İstifa mı ediyorsunuz" sorusuna "Evet, yollarımızı ayırdım demem bu..." diyen Günay, CHP'ye dönüp dönmeyeceği sorularına "hayır" karşılığını verdi.

Hukuk devletini, demokrasiyi, dürüst kamu yönetimi anlayışını savunarak bağımsız milletvekili olarak yoluna devam edeceğini belirten Günay, "Siyasetin özgür bireylerin yapabileceği konusunda bir örnek sergilemek istiyoruz" dedi.

Günay, Başbakan Erdoğan'ın "milletvekilliğinden de istifa etsinler" sözünün hatırlatılması üzerine, "2002'de Fazilet Partisi'nde ayrılıp Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kuran arkadaşlar milletvekillinden istifa etmişler miydi? Sayın Başbakan'a sorun, ben hatırlamıyorum" karşılığını verdi.

Yeni bir siyasi parti konusundaki sorulara karşılık Günay, "Arkadaşlar bugün Bismillahirrahmanirrahim, daha işin başındayız..." dedi.

-"Bakan değişikliği tercih edildi"-

Danıştay'ın Adli Kolluk Yönetmeliği'nin yürütmesini durdurduğunu belirten Günay, hükümetin yaptığı değişikliğin Anayasayı ihlal ve hukuk devletine temelden aykırı olduğunu savundu.

Günay, bir soru üzerine, "Başbakan'ın olayın savunmasına kalkışmasını hiçbir şekilde izah edemiyorum. Bir bürokratın, bir Bakan'ın evinde bulunanlarla ilgili Başbakan'ın savunmaya kalk normal akılla izah edemiyorum" dedi.

Günay, gazetecilere basın toplantısı öncesinde çikolata ile bakanken kullandığı ifadelerin yer aldığı bir gazete kupürü dağıttırdı.

AA