G8'in dümeni Rusya'da
Rusya'nın dönem başkanlığındaki G8'in gündeminde ekonomi başta olmak üzere, terörizmle mücadele, uyuşturucu trafiği, bölgesel krizlerin çözümü ve oluşabilecek doğal ve teknolojik krizlere karşı küresel risk yönetiminin oluşturulması gibi konular yer alıyor
Rusya'nın dönem başkanlığında G8'in bir yıllık gündem maddelerinin, ekonomik konuların yanı sıra terörizmle mücadele ve bölgesel krizlerin çözümü olması bekleniyor.
Rusya, 1 Ocak'ta İngiltere'den devraldığı G8 dönem başkanlığını "Güvenli bir dünyada sürdürülebilir büyüme için risk yönetimi" sloganıyla yürütecek.
G8 Liderler Zirvesi'ni 4-5 Haziran'da kış olimpiyatlarının düzenleneceği Soçi'de yapacak Moskova, başkanlık süresince üye ülkelerinin gündemindeki öncelikli konuları belirleyecek.
Rusya'nın dönem başkanlığındaki G8'in gündemini ekonomik konular başta olmak üzere, terörizimle mücadele, uyuşturucu trafiği, bölgesel krizlerin çözümü ve oluşabilecek doğal ve teknolojik krizlere karşı küresel risk yönetiminin oluşturması bekleniyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dönem başkanlığının devralınmasına ilişkin açıklamasında, G8 ülkelerini, dünyayı tehdit eden ciddi risklerin kontrol altına alınmasını sağlayacak mekanizmaları hazırlamaya çağırdı.
- Öncelik riskleri en aza indirmek
Rus uzmanlar, Moskova'nın bu yıl, G8 ülkeleri arasında ekonomik konular başta olmak üzere birçok ciddi problemin çözümü için diyalog kurmaya yardımcı olacağını savunuyor.
Soçi'de yapılacak G8 Liderler Zirvesi'de ana gündem maddesinin önceki yıllarda olduğu gibi ekonomik konuların oluşturması öngörülürken, bütçe harcamalarının azaltılması, enflasyonun önlenmesi, ulusal borç ve bütçe açıklarının azaltılmasın yanı sıra ekonomik büyüme gibi maddelerin değerlendirilmesi bekleniyor.
Uzmanlara göre, terörizmle mücadelenin ve bu alanda alınması muhtemel ortak önlemler de G8 üyelerinin gündemine gelecek. Yine Moskova için büyük önem arz eden Orta Asya'nın güvenliği, ABD ve NATO askerlerinin önemli bölümünün Afganistan'dan çekilmesi özelinde gündeme gelebilir.
Bazı uzmanlar da G8 dönem başkanlığının, Rusya'nın uluslararası arenada küresel problemlerin çözümü gibi konularda imajının yükselmeye başladığı zamanda gelmesine dikkat çekiyor.
- "Rusya bu ılımlı politik eğilime ton katabilir"
Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Moskova'nın dönem başkanlığını, Suriye krizi ve İran'ın nükleer probleminin barışçıl yollardan çözüm fikrini pekiştireceği değerlendirmesinde bulundu.
Puşkov, Rusya'nın dönem başkanlığındaki G8'e 2013'ün sonunda küresel problemlerde ortaya konulan ılımlı politikayı pekiştirmek adına önemli rol düşeceğini savunarak, "Rusya bu ılımlı politik eğilime ton katabilir. 2013 Rus dış politikası için oldukça başarılı geçti, Moskova'ya 2-3 yıl öncesine nazaran çok farklı bakıyorlar" yorumunu yaptı.
Öte yandan Rusya'nın geçen seneki G8 gündeminde, Suriye krizi, Yakın Doğu, Kuzey Afrika ve Afganistan gibi politik konuların yanı sıra vergilendirme sistemlerinin gelişimi, devlet yönetimi etkinliğinin artırılması, uluslararası ve bölgesel ticaret gibi konular yer almıştı. Avrupa'da yaşanan ekonomik krizde kilit noktanın yapısal çarpıklıklar olduğunu savunan Rusya, zirvede, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ciddi bir reform sürecinden geçmesini önermişti.
Kuzey İrlanda'nın Enniskillen kentinde yapılan zirvede en önemli konu ise Suriye krizi olmuştu. G8'de ikili ya da tüm devlet başkanlarının katıldığı yuvarlak masa toplantılarında Rus lider Putin'i, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in geleceği konusundaki ikna çalışmaları sonuç vermemişti.
- G8, 40 yıldır küresel ekonomiye yön veriyor
G8 zirveleri, yaklaşık 40 yıldır, özellikle ülke liderlerine gündemdeki küresel sorunları konuşabilecekleri açık bir tartışma zemini sunuyor. Zirve ihtiyacı, 1973 yılında yaşanan ekonomik krizle ortaya çıktı. Aynı yıl ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Batı Almanya yüksek petrol fiyatlarına bağlı krizi aşabilmek için gayriresmi toplantılar düzenledi. 1974 yılında ise toplantılara Japonya da katılmaya başladı. İlk zirve Fransa'nın Rambouillet şehrinde G6 adı altında gerçekleşti. Bu toplantıdan sonra zirvenin her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmesi kararı alındı. 1976 yılında gruba Kanada'nın dahil olmasıyla grup G7 adıyla anılmaya başlandı. Sovyetler Birliği'inin yıkılmasından sonra 1998 yılında Rusya'nın da katılımıyla gurup bugünkü G8 adını aldı. AB de 1977 yılından bu yana zirvede temsil ediliyor ancak dönem başkanlığını yürütme yetkisi bulunmuyor.
G8, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya, ABD ve İngiltere'nin aralarında bulunduğu 8 gelişmiş ülkeden oluşuyor. Dünya nüfusunun yüzde 14'ünü teşkil eden G8 ülkeleri, küresel ekonomide yüzde 65'lik bir paya sahip bulunuyor. G8 gurubunda başkanlık her yıl dönüşümlü olarak yürütülüyor. 1 Ocak 2014 itibarıyla dönem başkanlığı İngiltere'den Rusya'ya geçti. Başkan ülke, yıllık zirve ile zirveye hazırlık çalışmalarının yapıldığı toplantıları düzenliyor.