Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

"Tahvil kralı" olarak tanınan para yöneticisi Bill Gross, Fed'in 2013'teki tahvil alımlarını azaltım kararının zamanlaması ve etkisini yanlış tahmin ederek, PIMCO Total Return Fund'a 20 yılın en sert düşüşünü kaydettirdi.

Milyarder yatırımcının hatası PIMCO'nun, yatırımcıları faiz hareketlerinden korumaya yönelik tasarlanmış olan geleneksel olmayan tahvil arzlarını da içeren en büyük fonlarında da hissedildi. Pimco'nun ortalama 10 milyar doların üzerinde varlığı olan yatırım fonlar 2013'te rakiplerinin 2/3'ünün gerisinde kaldı. PIMCO'nun en büyük 11 fonunun yalnızca 2'si geçtiğimiz yıl rakiplerinin yarısını sollamayı başardı.

California'daki Elements Financial Group LLC'nin yatırım genel müdürü Joshua Emanuel, "Bir taraf tuttuğunuzda, hatalı olduğunuzda riskleri artırıyorsunuz" yorumunda bulundu.

CEO'su Muhammed El-Erian ve Gross tarafından yönetilen PIMCO geçtiğimiz yıl, rakiplerinin yüzde 64'ünün gerisinde kalan ve yüzde 1.9 ile 1994'ten bu yana en büyük kaybını veren 244 milyar dolarlık Total Return Fund'da rekor düzeyde itfa yaptı. Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 30 yükselerek, yatırımcıları geleneksel tahvil fonlarından kaçırırken, Barclays ABD Toplam Endeksi, Fed'in tahvil alımlarını azaltım programından ötürü yüzde 2 düştü.

Toplamda 2 trilyon dolarlık varlığı olan PIMCO, sabit getirili varlıklarda 30 yıldır devam eden rallinin sonuna gelinmesiyle tahvillerdeki kayıplarını sınırlamaya çalışan yatırımcıları çekmek için oluşturduğu Serbest Tahvil Fonu gibi birçok tahvil ürününe sahip. Fonlar sabit getirili varlık spektrumunda dolaşma esnekliğine sahip olsa da, PIMCo'nun küresel ekonomiden faizlere uzanan görüşlerinin rehberliğinde olmalarından ötürü kayıpları önlemeyi başaramadı.