Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nationwide Building Society'e göre, İngiltere'de konut fiyatları Aralık'ta yükselerek, emlak piyasası için 2006'dan beri en güçlü yılını kaydetmiş oldu.

Swindon merkezli bankaya göre değerler Kasım ayına kıyasla yüzde 1.4 tırmanarak, Nisan 2008'den beri zirve olan 175,826 sterlin (289,000 dolar) ortalamasına çıktı. Londra'nın öncülüğünde, 2013'te fiyatlar yüzde 8.4 yükseldi.

Nationwide, yeni konut arzının, güçlenen ekonomi ve hükümet desteğiyle artan talebi karşılayamamasından dolayı fiyatların arttığını belirtti.

"Emlak piyasasındaki güçlenme, istihdam piyasası ve ekonomik görünümdeki iyileşmelerle sağlandı" diyen Nationwide'ın şef ekonomisti Robert Gardner, "Siyasi tedbirler de önemli bir destekleyici rol oynadı," diye ekledi.

2013'teki ekonomik toparlanmadan sonra bile İngiltere'deki konut fiyatları 2007'deki zirvenin yüzde 5 altında seyrediyor. Ancak Nationwide verilerine göre, Londra'daki konut piyasası 345,186 pound'lık ortalama ile 2007 seviyelerinin yüzde 14 üstünde seyrediyor.

"Ödeme gücü çok düşük seviyerledeki faiz oranlarıyla destekleniyor," diyen Gardner, "Ama eğer talep arzın önünde koşmaya devam ederse ödeme gücü düşebilir" diye ekledi.

Mortgage kredisi veren Halifax ev fiyatlarının 2014'te yüzde 4 ile yüzde 8 arasında artacağını tahmin etmişti. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, Kasım'da Kredi Fonlama Programı'ndaki mortgage teşviklerini durduracaklarını söylemesinin ardından gelen açıklamada, politika yapıcıların emlak piyasasındaki gelişmeleri takip ettiğini söyledi.