Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, ABD ekonomisinin gelişmesini engelleyen dalgalanmaların azaldığını ve görev süresinin bitmesine kısa bir süre kala, ülkenin daha hızlı bir büyümeye doğru yol aldığını söyledi.

Bernanke, Philadelphia'da yaptığı konuşmanın metninde, "Finansal iyileşme, konut piyasasında daha iyi bir denge, daha az mali tehdit ve tabii ki süregelen genişlemeci para politikasının birleşimi ABD ekonomisinde gelecek dönemlerde iyi bir büyümeye işaret ediyor. Geçtiğimiz birkaç yıl bize bir şey öğrettiyse, o da tahminlerimizde daha dikkatli olmamız gerektiği" ifadelerini kullandı.

Bernanke, sekiz yıl süren ABD merkez bankası başkanlığı döneminde, 1930 yılından bu yana yaşanan en sert ekonomik ve mali krizi yönetmelerine değindi. Politika yapıcılar son toplantıda aylık tahvil alım miktarını 85 milyar dolardan 75 milyar dolara azaltarak, Bernanke'nin başlattığı ve birçok Amerikalıya iş imkanı yaratan; benzeri görülmemiş düzeydeki teşviklerin sonlandırılmasına yönelik ilk adımı attılar.

Tahvil alım programının azaltılmasıyla, yüksek oranda genişlemeci politikanın ihtiyaç duyulduğu sürece sürdürüleceği görüşünde bir azalma anlamına gelmediğini söyleyen Bernanke, 2010 yılından bu yana istihdamda 7.5 milyonluk artış sağlarken, Fed'in politikaları ile resesyonun sona ermesinden bu yana 17 çeyrekte ABD ekonomisi 16 kez büyüme gösterdi.

Bernanke ayrıca, "Ekonomi, toparlanmanın resmen başladığı dört buçuk yıl öncesinden bu yana hatrı sayılır bir ilerleme kaydetti" dedi.

Ben S. Bernanke'nin Fed başkanı olarak görev süresi, 31 Aralık'ta sona eriyor.