Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların ağırlıklarını, iyileşen ABD ekonomisi ile birlikte dolarda görülen yükseliş yerine, artan fiziki talebe çevirmeleri ile birlikte, son üç haftanın en yüksek seviyesi yakınında, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor.

Altın geçen hafta, geçen yıl muhtemelen Hindistan'ı aşarak en büyük altın kullanıcısı haline gelen Çin'de daha güçlü talep işaretleri ile birlikte, Ekim ayından bu yana en hızlı haftalık rallisini yaptı. Çin'de hemen teslim için altına ödenen prim bugün ons başına 22.35 dolar civarındaydı. Bu prim, Şanghay Altın Borsası'nda gösterge spot kontratın işlem hacminin yükselişini ikinci güne taşıdığı 3 Ocak'ta 15.87 dolar seviyesindeydi. İşlem hacmi bugün Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Altın geçen yıl, yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmelerinin ardından yüzde 28 düştü. Bugün açıklanacak olan veriler, ABD'de hizmet sektörü ve fabrika siparişlerinde artış olduğunu gösterebilir ve bu durum, Fed'in 18 Aralık'taki toplantısında varlık alımlarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirme kararını destekleyebilir. Dolar 10 önemli para biriminden oluşan bir sepet karşısında, Ekim ayındaki en düşük seviyesinden yüzde 2.8 yükseldi.

Mumbai merkezli AnandRathi Commodities Ltd. analisti Abhishek Chinchalkar, bugünkü raporunda, "Fiziki talebin son birkaç seanstaki kadar güçlü kalıp kalmayacağını görmek ilginç olacak. Özellikle metalin oldukça güçlü bir ralli yaptığı dikkate alındığında" dedi ve "Altının, güçlenen dolar ortamında, güçlükleri aşarak yükselip yükselmeyeceğini görmek de ilginç olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 düşüşle, New York saati ile 07:42'de, ons başına 1,237.20 dolara geldi. Fiyatlar güniçinde yüzde 0.5 kadar düştü ve yüzde 0.6 kadar yükselerek, ons başına 1,245.70 dolar ile 17 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 6.5 üzerindeydi. Spot altın Londra'da yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,237.82 dolara çıktı.

ETF Varlıkları

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in verilerine göre, 3 Ocak'ta, 3.3 ton düşerek 1,755.6 tona indi ve Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. JPMorgan Chase & Co., 3 Ocak'taki raporunda, ETF satışlarının bu yıl "istikrar" kazanacağını ve merkez bankalarının net altın alımları ve madencilik projelerindeki gecikmelerin fiyatları yıl sonuna kadar 1,285 dolara çıkarabileceğini kaydetti.

Mart vadeli gümüş kontratları New York'ta yüzde 0.8 düşerek ons başına 20.05 dolara geriledi. Nisan vadeli platin kontratları yüzde 0.6 kayıpla ons başına 1,405.40 dolara düştü. Mart vadeli palladyum yüzde 0.2 yükselerek ons başına 732.30 dolara geldi ve bugün 735.90 dolar ile 12 Araık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

(15:15'te güncellendi)