Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul merkezli operasyonla ilgili, "Geçen hafta perşembe günü telekonferansla ABD, Avrupa ve Asya'dan 300 yatırımcı ile görüştük. Kendilerine son gelişmeleri bizim perspektifimizden sundum. Daha önemlisi Türkiye'de siyasi istikrarın devam edeceğini, makro ekonomik kazanımların, sağlıklı ekonomik politikaların devam edeceğini, bu anlamda Türkiye'ye ilişkin kaygılarının abartılmaması gerektiğini kendileriyle paylaştık" dedi.

Batman'da bulunan Bakan Şimşek, bir çay ocağında vatandaşlarla sohbetinin ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

Şimşek, Türkiye'nin makro ekonomik temellerinin sağlam olduğunu ve gelişmelerin bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Yatırımcılarla diyalog içerisinde bulunduklarını vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

"Her şeye rağmen Türkiye'ye güven devam ediyor. Çünkü faizlerde bir miktar yükselme varsa yine de reel faizler oldukça düşük düzeyde. Bu aslında bir anlamda Türkiye'ye olan güveni gösteriyor. Geçen hafta perşembe günü telekonferansla ABD, Avrupa ve Asya'dan 300 yatırımcı ile görüştük. Kendilerine son gelişmeleri bizim perspektifimizden sundum. Daha önemlisi Türkiye'de siyasi istikrarın devam edeceğini, makro ekonomik kazanımların, sağlıklı ekonomik politikaların devam edeceğini, bu anlamda Türkiye'ye ilişkin kaygılarının abartılmaması gerektiğini kendileriyle paylaştık."

-"Türkiye'de makro ekonomik dengeler sağlam"-

Bakan Şimşek, bütçeyi güçlü tutmaya devam edeceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Mali disiplin ayağı çok önemli. O noktada önümüzdeki aylarda iyi sonuçlar elde edip bir seçim yılında dahi mali disiplinin korunacağını, bir kaygıya gerek olmadığını ifade ediyoruz. Hem de performansımızla bunu ortaya koyuyoruz. Türkiye'de makro ekonomik dengeler sağlam. Kamu maliyesinde oldukça güçlüyüz, bankacılık sektörü sağlıklı, hane halkının bilançosu sağlıklı. Yani halkın Dövizle borçlanmasına izin vermiyoruz. Yine tüketici kredilerinin çoğu sabit faiz oranlarıyla, yani faiz oranlarındaki yükseliş, kurdaki hareketlilik tüketicinin bilançosuna çok olumsuz yansımıyor. Onları bu tür şoklara karşı korunaklı hale getirdik."

Şimşek, özel sektörün borcuna ilişkin bir miktar kaygıların var olduğunu işaret ederek, "Ama özel sektörün de varlıkları var. Onun için Türkiye'nin makro ekonomik temellerinin sağlam olduğunu ve bu çerçevede değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

-"Diğer kaygıların da giderileceği kanısındayım"-

Döviz fiyatlarındaki yükselişle ilgili olarak ise günübirlik hareketlilik üzerinden yorum yapmayı doğru bulmadığını anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Ama eninde sonunda eğer bir ülkenin makro ekonomik dengeleri sağlamsa ve uzun vadeli geleceği parlaksa büyüme potansiyeli yüksekse kısa vadeli iniş çıkışların fazla abartılmaması gerektiği kanısındayım. Tabiiki gerek küresel makro ekonomik şartlardan gerekse son dönemde siyasi istikrara yönelik bir takım faaliyetlerden ötürü piyasalarda bir dalgalanma söz konusu ama eminim taşlar yerine oturacak. Zaman zaman ortalık toz duman gibi görünebilir ama milletimizin desteğiyle siyasi istikrar korunacak. Makro ekonomik alanda da yapacağımız reformlarla, doğru ve sağlıklı makro ekonomik politikalarla bu diğer kaygıların da giderileceği kanısındayım."

AA