Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Çin'deki hizmet sektörü göstergesinin düşmesinin dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki büyümede yavaşlama sinyallerine işaret etmesiyle, bölgesel gösterge endeks üç haftayı aşkın en büyük kaybına doğru ilerlerken düşüşe geçti.

Japonya'nın cep telefonu operatörü SoftBank Corp., Cowen and Company'nin Softbank'in geçen sene satın aldığı Sprint Corp.'un notunu düşürmesiyle yüzde 3.6 değer kaybetti. Fast Retailing Co., Nikkei 225 Endeksi 6 senenin zirvesinden düşerken yüzde 5 geriledi. China Railway Group Ltd., şirketin başkanının bir kazada hayatını kaybettiğini açıklamasından sonra yüzde 5.1 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi 10 sektör grubunun 9'unun kaybıyla yüzde 0.8 indi. Endeks 12 Aralık'tan beri en büyük düşüşüne doğru ilerliyor. Enerji ve telekomünikasyon hisseleri gerilemeye öncülük etti.

Bu yıl "konsolidasyon yılı" diyen Sidney merkezli Perpetual Investments'ın yatırım piyasaları araştırma şefi Matthew Sherwood, "Çin'in büyümesi yavaşlıyor. Bizim beklentilerimize göre Çin ekonomisi bu sene yüzde 7'nin biraz üstünde büyüyecek," diye ekledi.

Dünya genelinde merkez bankalarının büyümeyi teşvikleyecek şekilde hareket etmesiyle, Asya Pasifik göstergesi 2013'te yükselişinin ikinci senesinde yüzde 9.3 artmıştı. Göstergedeki şirketlerin toplam piyasa değeri bu şirketlerin toplam tahmini kârlarının 13.1 katında seyrederken, bu katsayı S&P 500 Endeksi için 15.5, Stoxx Europe 600 Endeksi için 13.7 olarak gerçekleşti.