Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(16:49'da güncellendi)

Yen, Çin'de imalat sektörünün yavaşlaması ve Asya hisselerinin daha güvenli varlıklara talebi yükseltmesi ile, dolar karşısında iki haftanın zirvesine doğru güçlendi.

Japonya para birimi, dolar karşısında geçtiğimiz yılda yaşadığı yüzde 18'lik kayıpların aşırı olduğu söylentileri ile, diğer 16 önemli para biriminin 15'i karşısında güçlendi. Euro, bölgede hizmet sektörünün Aralık'ta üst üste beşinci aylık yükselişi göstermesi ile dolar karşısında bir ayın en düşüğünden sıçradı. Güney Kore wonu, ülke merkez bankasının faiz oranlarını kısarak büyümeyi destekleyeceği iddiaları ile son altı ayın en büyük düşüşünü yaşadı.

Londra'da bulunan UBS AG kıdemli Döviz stratejisti Geoffrey Yu, "Çin verisi oldukça küçük bir baskı, piyasa buna biraz fazla sarılmış gibi. Bazı kâr alımları görüyoruz, fakat geniş çapta yön değişikliği yok" ifadelerini kullandı.

Yen dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek, New York saati ile  08:31'de 104.60 yenden işlem görürken, 3 Ocak'ta 104.08 ile 23 Aralık'tan bu yana zirveye tırmanmıştı. Japon para birimi euro karşısında ise yüzde 0.2 prim yaparak 142.26 yen seviyesinde. Euro dolar karşısında yüzde 0.1 kazançla 1.3601 olurken, 1.3572 ile 5 Aralık'tan bu yana en zayıf seviyeye dokundu.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics verilerine göre, Çin'de hizmet sektörü satınalma yöneticileri endeksi Kasım'daki 52.5 puandan Aralık'ta 50.9 puana düştü. 50 puanın üstündeki değerler genişlemeye işaret ediyor. Ulusal İstatistik Bürosu ve Çin Lojistik ve Satınalma Federasyonu'nun geçen haftaki verilerinde, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde hizmet sektörünün Aralık'ta dört ayın en yavaşına gerilediği açıklanmıştı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 gerilerken, Şanghay Composite Endeksi yüzde 1.8 düştü.

(16:49'da güncellendi)