Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL


Şinhua ajansının haberine göre, Çin Devlet Okyanus Kurumu, Arktik ve Antarktika İdaresi Başkanı Çü Tancou, yeni buz kırıcıyla ilgili tasarımların sürdüğünü ve resmi onay aldığını belirtti.

Çü, inşa edilecek buz kırıcının pupa ve pruvasının bıçaklarla donatılacağını belirterek, buz kırıcının 1,5 metrelik buzu açarak ilerleyebileceğini anlattı.

Yeni buz kırıcının malzeme taşımak yerine, alan araştırmaları için tasarlanacağını kaydeden Çü, buz kırıcının daha iyi bir güç sistemi, geniş bir güvertesi ve laboratuvarları olacağını, aynı zamanda mobil bir araştırma istasyonu olarak hizmet vereceğini aktardı.

Rus araştırma gemisi MV Akademik Shokalskiy'nin Antarktika'da mahsur kalmasının ardından Çinlilerin buz kırıcı gemisi Şüelong bölgeye giderek kurtarma çalışmalarına katılmış ve ardından kendisi de bölgede mahsur kalmıştı.

Ukrayna yapımı "Buz Ejderhası (Şüelong)" buz kırıcısı 1994'te inşa edilmiş ve Çin'in Antarktika'daki araştırma istasyonlarına malzeme taşımak için tasarlanmıştı. Şüelong'un 1,2 metre kalınlığa kadar buzu kırarak hareket edebildiği kaydediliyor.