Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın analistleri altın fiyatlarında, 1981'den bu yana görülen en hızlı yıllık kaybın ardından, yatırımcıların rekor seviye yakınılarındaki kısa pozisyon sayısını azaltmakta olduğu spekülasyonu ile, son bir yılın en güçlü yükseliş beklentisine sahip.

Bloomberg'in anketine katılan analistlerin 15'i altının bu hafta yükselmesini beklerken, ikisi düşüş öngördü ve dört katılımcı nötr kaldı. Böylelikle, yükseliş bekleyenlerin genele oranı Aralık 2012'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, hedge fonları ve diğer büyük spekülatörlerin tuttukları kısa pozisyon sayısı, Ekim ayından 24 Aralık'a kadarki sürede, yaklaşık dört kat arttı. Altın fiyatları ise, 31 Aralık'ta gördüğü altı ayın en düşük seviyesinden yüzde 5.4 kadar yükseldi.

Altın, iyileşen ekonominin Fed'in varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonunu güçlendirmesi sonucu, 2013 yılında 13 yıldır ilk kez yıllık bazda değer kaybetti. Yatırımcıların altının değer koruma özelliğine olan güvenlerini kaybetmeleri sonucu, altın destekli exchange traded fonlarının (ETF) toplam değerinde 73.4 milyar doların üzerinde bir erime gerçekleşti. Altın, traderların kısa pozisyonlarını azaltmaları ve Haziran ayında 34 ayın en düşük seviyesine inen fiyatların mücevher, külçe ve sikke altın talebini artırması sonucu, Ağustos ayına kadardki iki aylık sürede yüzde 21 ralli yaptı.

Londra'da fiziki altın işi yapan aracılık şirketi Sharps Pixley Ltd.'nin CEO'su Ross Norman, "Piysasa kısa pozisyon kapama rallisi yapıyor şeklinde bir algılama var," dedi ve "Altını ne kadar su altına iterseniz, toparlanma sırasında o denli hızlı çıkış yapacaktır. Fiziki talep, şu anda, çok güçlü" şeklinde görüş bildirdi.