Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD'de ticaret açığı beklenenden fazla daraldı

ABD'de ticaret açığı, petrol ithalatlarının son üç yılın en düşük seviyesine inmesi ve ihracatların rekora tırmanması ile, Kasım ayında beklentiden fazla daraldı.

Ticaret açığı yüzde 12.9 azalarak 34.3 milyar dolara gerilerken, Bloomberg anketine katılan bütün ekonomistlerin tahmininden aşağıda gerçekleşti ve Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyeye indi. Okyanus ötesi müşterilere yapılan satışlarda yaşanan artış, hava taşıtı ve kimyasal ürünlerin öncülüğünde gerçekleşti.

-Fed/Rosengren: QE kademeli şekilde azaltılmalı

Fed'in tahvil alımlarını azaltma kararının tek muhalifi olan Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, politika yapıcıların ekonomiye zarar vermekten kaçınması ve teşvikleri sadece "oldukça kademeli" bir şekilde azaltması gerektiğini söyledi.

Rosengren bugün yaptığı bir konuşmada, "Toparlanma çok yavaş ilerledi ve para politikasını zamanından önce sıkılaştırarak normal düzeydeki ekonomik şartlara geri dönmeyi geciktirmek istemiyoruz" dedi.

-Fitch: Merkez'in kura müdahalesi sonsuza dek süremez

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de politik risklerin kalıcı güçlük işareti niteliğinde olduğunu söyledi. Yaşanan siyasi gelişmelerin yatırımcı algısını olumsuz yönde etkilediğini belirten Fitch Ratings, siyasi olayların Türkiye'de henüz makro dengeleri etkilemediğini ekledi.

Yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin kredibilitesini düşürebileceğini söyleyen Fitch, son siyasi gelişmelerin Türkiye'ye yönelik risk priminin arttırmasına rağmen, BBB- olan ülke kredi notunu etkilemediğini açıkladı.

-Almanya'da işsiz sayısı düştü

Almanya'da işsiz sayısı Aralık ayında, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde şirketlerin güveninin artması ile birlikte, son beş ayda ilk kez düştü.

İşsiz sayısı Aralık ayında, mevsimsel etkilerden arındırılmış rakamlarla, 15,000 düşerek 2.965 milyona geriledi. Kasım ayında bu veri, revize rakamla 9,000 artmıştı. Bloomberg'in anketine katılan 28 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, isşiz sayısının 1,000 düşmesi bekleniyordu. Düzeltilmiş rakamlarla işsizlik oranı yüzde 6.9 seviyesinde kaldı.

-Yellen Senato'nun onayını aldı

Janet Yellen, Fed'in 15'nci ve 100 yıllık Fed tarihinin ilk kadın başkanı olmak için ABD Senatosu'nun onayını aldı.

67 yaşındaki Yellen'ın başkanlığı, dünkü oylamada 26'ya karşı 56 oyla onaylandı ve 11 Cumhuriyetçi üye Yellen'ı destekledi. Yellen, ABD merkez bankasının daha önce görülmemiş büyüklükteki parasal teşviği azaltma yönünde ilk adımı atarak varlık alımlarını yavaşlatmasının ile birlikte, ikinci görev dönemi 31 Ocak'ta sona erecek olan Ben S. Bernanke'nin yerini alacak.

-ABD hisseleri "tutanaklar" öncesi yükseldi

ABD hisseleri, yatırımcıların ekonomik toparlanmanın hızını görmek için bu hafta açıklanacak olan şirket bilançolarıyla dördüncü çeyrek kâr sezonunun başlamasını ve iş gücü piyasası verilerini beklemesiyle yükseldi ve üç günlük düşüşü sonlandırdı.

S&P 500 endeksi yüzde 0.6 yükselerek New York saati ile 13:23'te 1,838.24 puan oldu. Endeks 2 Ocak'tan düne kadar yüzde 1.2 kaybederek 2005 yılından bu yana en uzun kayıp yaşadığı yıl başlangıcını gerçekleştirdi. Endeks geçtiğimiz yıl yüzde 30 yükselerek 1997'den bu yana en iyi yılı kaydetti. Dow Jones endeksi bugün 119.13 puan, yani yüzde 0.7 artışla 16,544.23 puanda.

-Avrupa hisseleri "Almanya" ile yükseldi

Avrupa hisseleri, Almanya'da işsizlik oranı 2 senenin en büyük düşüşünü göstermesiyle yükselirken, Stoxx Europe 600 Endeksi Mayıs 2008'den bu yana en yüksek kapanış seviyesini kaydetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 düşerek günü 329.4 puanda tamamladı. Gösterge endeks geçtiğimiz yıl yüzde 17 yükselirken, hisseler gelir beklentilerinin 15.4 katı kârlılık gösterdi ve beş yıllık ortalama olan 12.1'i aştı.

-Dolar "ticaret açığı" ile yükseldi

ABD doları, ülkede ticaret açığının Kasım ayında beklenenden fazla azaldığını gösteren veri sonrasında yükseldi.

ABD dolarının 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0.2 yükselerek New York saati ile 13:53'te 1,025.55 puan olurken, endeks dün yüzde 0.2 gerilemiş ve son 1 haftadaki ilk düşüşü yaşamıştı.

Frank euro karşısında erken saatlerde 1.2374 ile 15 Ekim'den bu yana en güçsüz seviyeye inmesinin ardından, yüzde 0.4 düşerek 1.2369 seviyesine geriledi ve 18 Aralık'tan bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Yen dolar karşısında dün yüzde 0.6 yükselişle 23 Ekim'den bu yana en büyük sıçramayı kaydetmesinin ardından ardından bugün yüzde 0.3 zayıflayarak 104.50 yen seviyesinde. Euro dolar karşısında büyük bir değişiklik yaşamayarak 1.3619 dolardan işlem gördü.

-Altın güçlenen dolar ile düşüş yaşıyor

Altın ve gümüş vadelileri, ABD'de parasal genişlemenin azalması ile doların ralli yapması ile düşüşü ikinci güne taşıdı.

Şubat vadeli altın kontratları Comex'te yüzde 0.8 gerileyerek New York saati ile 09:56'da ons başına 1,227.60 dolara düştü. Fyatlar dün, işlemlerin 10 saniye durması ile bir dakika içerisinde 30 dolar düşmesinin ardından günü yüzde 0.1'in altında bir kayıpla tamamlamıştı.

-Brent petrolü "Irak" ile yükseliyor

Brent petrolü, Irak'taki çatışmaların petrol üretimini olumsuz etkileyeceği endişeleri ile yükselerek, Ağustos'tan bu yana en uzun kayıp periyodunu sonlandırdı.

Şubat vadeli Brent petrolün varil fiyatı, ICE Futures Europe Borsasında 23 sent yükselerek New York saati ile 09:31'de 106.96 dolardan işlem gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 14 aşağısında seyretti.

Şubat vadeli Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise 7 sent artarak Nymex işlemlerinde 93.50 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 37 altında seyretti.