Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:55'te güncellendi)

Altın ve gümüş, ABD'de özel sektör istihdam verisinin beklenenden iyi gelmesiyle Fed'in teşvikleri yavaşlatmaya devam etmesi durumunu ateşlemesi sonrasında doların güçlenmesi ile, düşüşün üçüncü gününe girdi.

ABD dolarının 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Dolar Endeksi son yedi işlem gününde altıncı kez yükseldi. ABD'de ADP Araştırma Enstitüsü verilerine göre, özel sektör istihdamı Aralık ayında 238,000 artış gösterdi. Bloomberg anketine katılan 36 ekonomistin tahmin medyanına göre 200,000 artış bekleniyordu.

"ABD verisi altına olan talebi azaltıyor" diyen, Archer Financial Services kıdemli piyasa stratejisti Adam Klopfenstein, sözlerini "Doların güçlenmesi değerli metallerin aleyhine bir durum ve Fed'in tutanaklarını bekliyoruz" şeklinde sürdürdü.

Şubat vadeli altın kontratları Comex'te yüzde 0.7 gerileyerek, New York saati ile 10:02'de onsa başına 1,220.70 dolara düştü. Fiyatlar son iki işlem gününde toplam yüzde 0.7 kaybetmişti.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), 17-18 Aralık'taki toplantısında, aylık varlık alımlarını, bu aydan itibaren, 85 milyar dolardan 75 milyar dolara düşürme kararı aldı ve San Francisco Fed Başkanı John Williams, dün yaptığı açıklamada, varlık alım programının bu yıl sona erebileceğini kaydetti. Altın geçen yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma niteliğine olan güvenlerini yitirmeleri sonucu yüzde 28 düştü ve 1981'den bu yana en kötü yıllık performansını gerçekleştirdi.

Mart vadeli gümüş kontratları ise Comex'te yüzde 2 kayıpla ons başına 19.39 dolarda ve bir haftadan uzun bir sürenin en dik düşüşünüyaşıyor.

Nymex'te Mart vadeli paladyum kontratları yüzde 0.8 düşüşle ons başına 736.10 dolar olurken, son beş işlem gününde yükselerek 22 Ekim'den bu yana en uzun ralliyi kaydetmişti. Nisan vadeli platin kontratları ise yüzde 0.3 geriledi ve ons başına 1,410.90 dolar oldu.

(17:55'te güncellendi)