Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, küresel ekonomik büyüme iyimserliği ve perakende gelirlerinin artmasıyla zayıflayan yen ile Topix endeksinin Eylül'den beri en büyük rallisiyle 2008'den beri en yüksek seviyeye ulaşmasıyla yükseldi.

Seven & I Holdings Co., faaliyet kârının tahminlerin üstüne çıkmasıyla yüzde 6 yükseldi. Nintendo Co, Çin'in oyun konsolları üstündeki 13 yıllık yasağını kaldırmasından sonra yüzde 11 arttı. Meidensha Corp. Nikkei 225 Endeksi'nde en çok yükselen şirket olurken, Mitsubishi Corp. yüzde 4 düştü.

Topix Endeksi Tokyo'da yüzde 1.8 artışla 1,306.23 puana çıkarak, 19 Eylül'den beri en büyük kazancını, Temmuz 2008'den bu yana da en yüksek kapanışını kaydetmiş oldu. ABD ticaret açığı Kasım'da beklentilerden daha fazla düşerken, Uluslararası Para Fonu'ndan Christine Lagarde küresel büyüme görünümünü arttırmayı planladıklarını açıkladı.

"ABD ticaret verileri ve IMF'nin küresel ekonomik büyüme tahminlerini yükseltme planları, dünya ekonomisinin toparlanma yolunda ilerlediğini gösteriyor." diyen Tokyo merkezli SMBC Nikko Securities'in yetkilisi Hiroichi Nishi, "ABD'de dördüncü çeyrek gelirlerinin görünümü olumlu ve Japon şirketlerin gelirleri için beklentiler de güçlü," diye ekledi.

JPX-Nikkei 400 Endeksi yüzde 1.8 tırmanarak 11,800.26 puana çıktı. Yen dolar karşısında dünkü yüzde 0.4'lük güç kaybından sonra bugün yüzde 0.3 zayıflayarak 104.86'ya geriledi.