Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da fabrika siparişleri Kasım ayında beklentilerin üstünde yükselerek, Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki ekonomik toparlanmanın ivme kazandığı işaretlerini verdi.

Berlin'deki Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada mevsimsel etkilerden ve enflasyondan arındırılmış fabrika siparişleri, Ekim ayına kıyasla yüzde 2.1 arttı. Bloomberg anketine katılan 32 ekonomistin medyan tahminlerine göre, siparişlerin yüzde 1.5 artması bekleniyordu. Siparişler geçen seneye göre yüzde 6.8 yükseldi.

Bundesbank Aralık'ta bu yıl için büyüme beklentisini yükselttiğinde, Alman ekonomisinin Euro Bölgesi'nin 2013'ün 2. yarısındaki toparlanmasına öncülük ettiğini söylemişti. İşsizlik geçen senenin sonunda ekonomistlerin beklentilerinden daha fazla düştü ve perakende satışları Kasım'da son üç ayın ilk yükselişini kaydetti.

"Almanya ekonomisinin 2014'ün ilk yarısında güçlü büyümeyi sürdüreceğine dair işaretler var," diyen Frankfurt merkezli Helaba'nın ekonomisti Stefan Muetze, "Bu durum Euro Bölgesi'nin tamamı için iyi ve Bölge'nin bu seneki toparlanması için destekleyici bir haber," diye ekledi.

Euro Bölgesi'nden gelen siparişler Kasım'da bir önceki aya kıyasla yüzde 1.9 artarken, Euro Bölgesi'nin dışından gelen siparişler yüzde 3.5 tırmandı. Bölge'deki talep Ekim'de değişim göstermedi. Temel, yatırım ve tüketici maddeleri siparişlerinin hepsi yükseldi.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Almanya ekonomisinin bu sene yüzde 1.7, 2015'te de yüzde 2 genişleyeceğini tahmin ediyor. Avrupa Merkez Bankası ise Euro Bölgesi'nin bu sene yüzde 1.1, 2015'te de yüzde 1.5 büyümesini bekliyor.

Bloomberg anketine katılan 51 ekonomistin tahminlerine göre, Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi'nin politika yapıcılarının Frankfurt'ta yarın yapacakları toplantıda faiz oranını rekor düşük seviye olan yüzde 0.25'te tutmaları bekleniyor.