Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin, faiz oranlarını uzun bir süre düşük tutacakları sözlerini güçlendirmesi ile dolar karşısında bir ayın en düşüğüne geriledi.

Euro, Draghi'nin basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Sözlü yönlendirmemizin gücünü göstermek adına daha sağlam kelimeler kullandık" demesi ile erken saatlerdeki kazançları tersine çevirdi. AMB Yönetim Konseyi, faiz oranını yüzde 0.25'te bıraktı. Karar, Bloomberg anketine katılan 51 ekonomistin tamamının beklentisi ile aynı şekilde gerçekleşti. Sterlin, İngiltere merkez bankasının (BOE) faiz oranını yükseltmeme kararı ile bir yılın zirvesine tırmandı.

Londra'da bulunan FxPro Group Ltd. şef ekonomisti Simon Smith, "Görünen o ki AMB takipte ve hazır olduğunu vurguluyor. Draghi önceden daha güvercin bir tutum takınıyordu, bu yüzden euro düşüyor fakat bu düşüşün süreceği konusunda emin değilim. Çünkü asıl sorun herhangi bir politikanın piyasa oranları üzerinde nasıl bir etki yapacağı" dedi.

Euro dolar karşısında erken saatlerde yüzde 0.4 yükselirken, AMB kararı sonrasında kazançları sildi ve yüzde 0.1 gerileyerek New York saati ile 09:26'da 1.3564 dolar oldu. Euro gün içinde 5 Aralık'tan bu yana en düşük seviye olan 1.3549'a dokundu. Euro yen karşısında büyük bir değişiklik yaşamayarak 142.40 yen seviyesinde. Dolar yen karşısında yatay bir seyir izleyerek 104.89 yenden işlem gördü.

Draghi iki faktörün AMB'yi faiz indirimine yöneltebileceğini belirtirken, "Bunlardan biri, kısa vadeli para piyasalarında, sağlam bir temele dayanmayan bir sıkışma olması ve diğeri, enflasyon için orta vadeli görünümümüzde bir kötüleşme olması. Bu nedenle daha güçlü bir söylem kullanıyoruz" dedi.

(16:50'de güncellendi)