Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye Kamu-Sen, 2013 Aralık ayında dört kişilik ailenin asgari geçim haddinin, 3 bin 702 lira 33 kuruş olduğunu ve son bir yılda 178 lira 71 kuruş artığını bildirdi.

Sendikanın Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yaptığı 2013 Aralık ayına ait asgari geçim endeksi araştırma sonuçları açıklandı.

Araştırma sonuçlarına göre, dört kişilik ailenin insan onuruna yaraşır bir biçimde yaşayabilmesi için gerekli olan en düşük miktarı ifade eden asgari geçim haddinin, 3 bin 702 lira 33 kuruşa yükseldiği, asgari geçim haddinin son bir yılda 178 lira 71 kuruş arttığı belirtildi.

Yapılan araştırmada bir memurun 657 sayılı Kanun'a uygun şekilde görevini sürdürmesi ve sosyal hayattaki yerini alabilmesi için gerekli olan en düşük tutar olan yoksulluk sınırının ise bin 853 lira 16 kuruş olarak belirlendiği kaydedildi.

Bir kişinin sosyal yaşam içerisinde hayatını sürdürebilmesi için gerekli en düşük miktar olan açlık sınırının ise kasım ayına göre yüzde 0,81 artarak bin 426 lira 65 kuruş oldu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da "Ocak ayı itibarıyla memurların, alacakları maaşın yalnızca 123 lira zamlandığı gerçeğiyle yüz yüze kalacağını, kamu çalışanlarının ve emeklilerin üzerinde düşünmeden 2 günde yangından mal kaçırırcasına atılan imzayla ekonomik çıkmaza sürüklendiğini" savundu.

Türkiye'de yaşanan olayların adım adım yaklaşan bir ekonomik krizin göstergesi olduğunu ileri süren Koncuk, şunları kaydetti:

"Yolsuzluk skandalının ortaya çıkmasıyla ekonomik sarsıntı izlerini göstermiş, dolar ciddi bir şekilde yükselmiş, Borsa çökmüştür. Bu olumsuz ekonomik gelişmeler karşısında memurlar, bütün bir yılı 123 liralık zam ile geçirmek zorunda bırakılmıştır. Ekonomik durumun iyiye gittiğinin iddia edildiği zamanlarda bile memur maaşının enflasyon karşısında erimesi söz konusu iken yaşanan bu ekonomik sarsıntıdan sonra memur ikinci bir darbe daha almış ve 2014 yılına hem enflasyona hem ekonomik krize karşı yenik başlamıştır. Benzine, yakıta, gıdaya gelen zamlar, Dövizin yükselişi karşısında memur maaşları kuşa dönmüştür. Yaşanan siyasi sıkıntıların acısını da vatandaşlarımız çekmektedirler. Bu ortamda kamu çalışanlarının kendi hak ve menfaatleri için çok ciddi mücadele vermesi gerekmektedir."

 

AA