Endüstriyel atıklar ödül getirdi
Sanatçı Gökte Tunç, IX. Floransa Bienali'nde, endüstriyel atıkları kullanarak yaptığı "Artobject" adlı eserleriyle Mix Media alanında ikincilik ödülü aldı
IX. Floransa Bienali'nde, endüstriyel atıkları kullanarak yaptığı "Artobject" adlı eserleriyle Mix Media alanında ikincilik ödülü alan sanatçı Gökte Tunç, "Endüstriyel atıklar kullanarak bir yandan geri dönüşümün önemini vurgulamaya çalışıyor, diğer yandan da meydana getirdiğim formlarla insanoğlunun gelecekteki yeni yaşam alanlarını oluşturuyorum" dedi.
Floransa'da geçtiğimiz günlerde 50 ülkeden 450 sanatçının katılımıyla gerçekleşen bienalde ödülünü Bienal Organizasyon Başkanı Pasquale Celona'dan alan Tunç, sergi hazırlıklarını sürdürdüğü Teşvikiye'deki atölyesinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Sanat yaşamında 10 senedir endüstriyel atıkları sanat objelerine dönüştürdüğü başarılı çalışmalarla isminden söz ettiren Gökte Tunç, yarışmada yer alan eserlerinin arkasında uzun bir çalışma süreci olduğunu anlattı.
Bienaldeki çalışmalarını uzun bir oluşum sürecinin ardından yaklaşık 2 ay içerisinde ürettiğini ifade eden Tunç, şu bilgileri verdi:
"Endüstriyel atıkları kullanarak yaptığım 'Artobject' adlı eserlerim, bir önceki sergimin devamıdır. Konsept aynı olsa da çalışmalar sürekli değişim içerisindedir. Her yeni çalışmada mutlaka yenilikler eklerim. Bu seferki yenilikler aynalar ve video çalışması oldu, bu çalışmalar çok fazla ilgi gördü. Nitekim Anish Kapoor'un da en çok ilgisini çeken ve bilgi almak istediği çalışmadır. Bu çalışmada, şeffaf bir yarım küre içerisinde elektronik objeler, bir ayna ile çoğaltılmıştır, ortasında da bir göz videosu vardır; bu göz, görmeye çalışır, madde dünyası, onu gerçekleri göremez hale getirmiştir, göz bir ilizyon içindedir."
Ödül aldığı eserinin konsepti ve vermek istediği mesajla ilgili de Tunç, "Eserimde günümüz insanının içinde bulunduğu çıkmazı irdeleyip, yaşadığı dünyayı unutanların, nasıl bir geleceğin içinde olabileceğini yansıtmaya çalışıyorum" ifadelerini kullandı.
Bienalde jürinin özel ilgisiyle karşılandığını anlatan Tunç, jüri üyelerinden Matty Roca'nın kendisini kasım ayında gerçekleşecek Meksika Sanat Fuarı'na davet ettiğini, ünlü sanatçı Anish Kapoor'un da bundan sonraki sergilerinden de haberdar olmak istediğini dile getirdiğini belirtti.
- Atıktan sanat eserine...
Eserinde endüstriyel atıkları sanat objelerine dönüştürerek bir mesaj verdiğini anlatan Tunç, şöyle konuştu:
"Günümüz teknolojisinin hızlı değişim süreci içinde, kendisini yeniledikçe sistem dışına bırakıp, attığı maddeleri, çalışmalarımda plastik değerleri olan birer organa dönüştürüyorum. Birbirinden farklı olan bu nesneleri 'plexiglas' yarım küreler içinde veya dışında yan yana, üst üste getirerek 'asamblajlar' yapıyorum. Endüstriyel atıklar kullanarak bir yandan geri dönüşümün önemini vurgulamaya çalışıyor, diğer yandan da meydana getirdiğim formlarla insanoğlunun gelecekteki yeni yaşam alanlarını oluşturuyorum. Doğadan tamamen kopmuş izole ve sanal yaşam alanları..."
- "Hayatımda resim her zaman vardı"
Sanat hayatına resimle başladığını hatırlatan Tunç, "Her zaman bir şeyler çizer ve resmederdim. Resme olan bu tutkumu daha da ilerletmek istedim. Hayatımda resim her zaman vardı. Çok değerli hocam Yusuf Taktak ile tanıştım, uzun bir süre atölyesinde (Atölye Üçgen) çalıştım. Bu zaman dilimi içerisinde sanat benim için vazgeçilmez bir unsur haline dönüştü. Sanat, insanın kendi kendisini dinlemesi, hissetmesi, kendisini ve etrafını keşfetmesi aynı zamanda olaylara farklı bir açıdan bakmak ve soyutu somut hale getirmesidir" diye konuştu.
Gökte Tunç, sanatını icra ederken dünyadan ve yaşam alanlarından ilham aldığını ifade ederek, "Dünya üzerindeki gri alanlar durmaksızın hızlı bir şekilde ilerliyor, tıpkı insan vücudunda ilerleyen kanserli bölgeler gibi. Bizler dünyanın virüsleriyiz. İnsanoğlunun hızla çoğalması, yapılaşmanın hızla yayılması, alışveriş merkezlerinin tapınak haline getirilmesi ve sürekli tüketim, tüketim, tüketim. Her yerimiz ve her birimiz, nesneler tarafından kuşatıldık, onlarsız yaşayamaz hale geldik ama sonumuzu getirecek olan onlardır. İnsan bir yandan dünyaya bir anlam, bir değer, bir gerçeklik kazandırmaya çalışırken, diğer yandan eriyip gitmelerini sağlayacak bir süreç başlatmıştır" değerlendirmesinde bulundu.
- "Kapoor'la tanışmak ödül almamdan daha değerliydi"
Sanat yaşamında 14 kişisel sergi, yurt içi ve dışında birçok karma sergi, panel, workshop çalışmalarında yer alan Gökte Tunç, ünlü sanatçı Anish Kapoor'la tanışmasının da kendisi için çok önemli bir deneyim olduğunu anlattı. Tunç, duygularını şöyle dile getirdi:
"Anis Kapoor ile tanışmak ödül almamdan çok daha değerliydi. Onunla tanışmam gerçekten orada bir yankı uyandırdı. Anish Kapoor bienale geldiğinde organizatörler belirledikleri sanatçıların eserlerini göstermeye başladı. Ben de Anish Kapoor ile tanışıp, çalışmalarımın bir kataloğunu verdim. Kendisi kataloğu inceleyip çok beğenerek çalışmalarımı görmek istedi. Ben de eserlerimi gösterdim. Çalışmalarımı ilgiyle inceledi ve bilgi aldı. Daha sonra bunların konseptini öğrenmek istedi. Nereli olduğumu ve nerelerde sergi açtığımı sordu. Eserlerimi inceledikten sonra beğenilerini aktarıp, beni tebrik etti. O çalışmalarımı incelediği sırada medya bize büyük bir ilgi gösterdi."
Yeni sergisinin nisan ayında açılacağını belirten Tunç, serginin konseptinin, insan ve çevre olduğunu söyledi. Gökte Tunç, sergide, gelecekteki yaşam alanlarını ve yeni bir varoluş durumunu anlatacağını dile getirdi.