Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'nin sözlü yönlendirme politikası, İngiliz ekonomisinin gücü altında eziliyor olabilir.

Goldmans Sachs  Group Inc.'e göre, İngiltere'nin 2010'dan bu yanaki en hızlı büyümesi, işsizliğin, merkez bankasının Haziran'dan itibaren politikasını revize edeceği yüzde 7 seviyesine gerileyebileceği anlamına geliyor. Bu tarih, İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi'nin tahminlerinden önce bir zamana işaret ediyor. Para politikası kurulu, bugün politika faizini yüzde 0.5 ile rekor düşük seviyede bırakırken, 375 milyar sterlin büyüklüğündeki tahvil alım programında da değişiklik yapmadı.

Ekonomideki güçlenme, Carney'nin, Kanada Merkez Bankası'ndan İngiltere Merkez Bankası'na geçmesinin bir ay sonrasına denk gelen Ağustos'ta açıkladığı stratejisini riske atıyor. Sözlü yönlendirmede, işsizlik eşiğinin değiştirilmesi gibi düzenlemelerin yapılması, borçlanma maliyetlerini düşük tutarak İngiltere'nin toparlanmasını desteklemeyi hedefleyen programa olan inancı olumsuz etkileyebilir.

BOE'nin faiz kararının öncesinde değerlendirmede bulunan Londra'daki Investec Securities'in ekonomistlerinden Philip Shaw, "Son aylarda, erken faiz artışı riski arttı. Yıl sonuna doğru bir şeylerin olması imkansız değil, ancak şimdilik hâlâ sözlü yönlendirmeyle, toparlanmayı desteklemeye odaklanılıyor" dedi.

İngiltere Merkez Bankası'nın 5 Aralık'taki son faiz kararından bu yana yatırımcıların yüksek borçlanma maliyetleri tahminleri artarak, Mart 2015 teslimatlı kısa sterlin vadeli kontratlarının faizi 21 baz puan yükselişle yüzde 1.08'e çıktı.

Dolar karşısında son 6 ayda yüzde 11 değerlenen sterlin, BOE'nin açıklamasının ardından yüzde 0.1 güçlenerek 1.6468 düzeyine yükseldi. Sterlin, euro karşısında büyük bir değişiklik göstermedi ve 82.58 penceden işlem gördü.